Teodor Corban, la prima ediţie Nocturne din noul sezon
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-corban-la-prima-editie-nocturne-din-noul-sezon/

Vineri, 16 octombrie, Marina Constantinescu deschide noul sezon Nocturne cu poveşti despre Aferim!, dar şi despre actorul care vine din lumea teatrului şi care a cunoscut faima datorită filmului. De la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2015

De peste 20 de sezoane nu a abdicat nicio secundă de la reverenţa în faţa adevăratei valori. Şi au fost sute de ediţii, cu invitaţi din cele mai frumoase domenii ale culturii – teatru, film, televiziune, muzică, dans, fotografie, pictură etc.

Prima ediţie din noul sezon Nocturne îl are ca invitat pe Teodor Corban, un actor complex, profund şi sensibil, elevul lui Dem Rădulescu, la rândul său o personalitate conştientă de propria strălucire, dar care se căuta şi se îndoia permanent.

O parte din Dem Rădulescu regăsim astăzi în discipolul Teodor Corban.

Mai mult de 20 de ani, invitatul Nocturnelor de vineri s-a împărţit între scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi platourile de filmare.

„Mulţi dintre regizorii de film nu agreează teatrul. Mi-au spus că suntem nesinceri acolo…”, spune Teodor Corban. Cu toate acestea, Corneliu Porumboiu l-a văzut într-o piesă la Iaşi şi, astfel, Teo Corban a ajuns să joace în „A fost sau n-a fost?” şi să-l numească pe tânărul regizor naşul său în film. Iar drumul către o celebritate recunoscută la Cannes sau la Berlin a început să se deschidă.

Referitor la statutul meu de om important, eu încă am o stare de râs interior referitor la ce mi se întâmplă de ceva vreme –  Teo Corban.

Recunoaşte că, deşi orice actor, la început, se visează vedetă, el nu ştie să primească aceste ecouri calde ale faimei venite la vârsta „uşor coaptă”.

În 2015, a jucat rolul „Costandin” în succesul lui Radu Jude, Aferim!. În emisiune, Marina Constantinescu rememorează starea pe care a trăit-o la proiecţia filmului: „Când am văzut Aferim!, a fost o revelaţie dincolo de ce înseamnă această lumină pusă pe un secol XIX… minute în şir nu v-am recunoscut!”.

Pentru acest rol, Teodor Corban a fost nominalizat la categoaria „Cel mai bun actor” la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de

Teodor Corban

Teodor Corban

Film de la Berlin. Pentru mulţi români, el a fost premiantul.

„Pe mine m-a surprins că Aferim! a ieşit bine, că a plăcut. Eu am vrut mai mult de la mine”, recunoaşte, poate prea critic cu sine, Teodor Corban.

Cel mai mult îl deranjează pe actorul ieşean impostura, sintagma „imaginea contează” şi talmeş-balmeşul non-valorilor cu adevăratele personalităţi.

 Când ştim că în sală este un regizor de film, toţi actorii jucăm… altfel – Teodor Corban

„E foarte dureros când plec de la teatru. La începuturi, aveam senzaţia că, după spectacol, toată lumea trebuie să mă recunoască pe stradă.”

Mai multe despre actorul care vine din lumea teatrului, deşi faima şi recunoaşterea le-a cunoscut datorită filmului, aflăm la Nocturne din 16 octombrie, ora 23.00. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD, dar şi pe platforma online TVR+.

Foto: Teodor Corban, Marina Constantinescu – tvr.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.