Teodor Ilincăi, starul Operei Regale Covent Garden, la ICR Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-ilincai-starul-operei-regale-covent-garden-la-icr-londra/

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

În 21 aprilie, sala de concerte a Institutului va găzdui o întâlnire cu celebrul tenor Teodor Ilincăi, în care muzica și conversația vor creiona un portret artistic al acestuia.

Interlocutorii săi vor fi regizoarea Amy Lane şi dirijorul şi pianistul Paul Wynne Griffiths, împreună cu care muzicianul român va explora subiecte precum importanța anilor de formare, primele succese, rolurile proeminente și, bineînțeles, colaborarea cu Opera Regală britanică.

Alături de Teodor Ilincăi, la eveniment va participa şi baritonul maghiar Gyula Nagy, membru al programului Jette Parker Young Artists al Operei Covent Garden. Cei doi vor interpreta mai multe fragmente din opera „Madama Butterfly”, printre care duetul Pinkerton-Sharpless, aria lui Pinkerton și „Addio fiorito asil”.

Reprezentaţiile cu „Madama Butterlfy” au loc la Opera Regală Covent Graden din Londra în perioada 13-25 aprilie, având-o în rolul principal pe soprana americană de origine portoricană Ana María Martínez, o obişnuită a marilor scene de operă ale lumii. Spectacolul este dirijat de italianul Renato Balsadonna, până de curând dirijor principal al Corurilor Operei Regale.  Teodor Ilincăi revine pe scena Operei Regale după două producţii cu „Boema”, în 2009 şi 2013, şi după un turneu în Japonia cu „Macbeth”, în anul 2015.

Teodor Ilincăi

În decembrie 2009, Teodor Ilincăi și-a făcut debutul la Opera Regală din Londra tot în „Boema”, în regia lui John Copley, atrăgând atât aprecierea publicului, cât şi a criticii de specialitate, precum și şansa de a debuta discografic, într-o înregistrare difuzată de Casa de Discuri Opus Arte, alături de Hibla Gerzmava (în rolul Mimi) și sub bagheta lui Andris Nelsons.

În 2013, i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco.

În martie 2016, lui Teodor Ilincăi i-a fost acordat de către Custodele Coroanei Române ASR Principesa Margareta Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, prin hotărârea Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Foto:  Teodor Ilincăi  – www.icr-london.co.uk

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.