Teodora Moroșanu (Rockabella), de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodora-morosanu-rockabella-de-la-a-la-z/

Teodora Moroşanu, solista trupei Rockabella, conturează, într-un interviu sub formă de alfabet, o hartă emoţională şi personală a traseului său artistic. Trupa Rockabella va concerta în cadrul festivalului Living Rock 2021, care are loc în perioada 20-22 august, pe Plaja Tuzla (Constanţa).

Un articol de Dan Boicea|19 august 2021

A – Art Rock: Definește atât muzica pe care o creez împreună cu Rockabella, cât și mișcarea pe care încercăm s-o declanșăm. Credem că pentru a construi o comunitate artistică solidă trebuie, mai înainte de toate, să creăm artă împreună. Când formele de artă se întâlnesc, poveștile prind super-puteri.

Pentru lansarea single-ului nostru “Corp Străin” am organizat o expoziție de sculptură cu lucrări din arhiva Liceului Nicolae Tonitza. Am vrut să atragem atenția la importanța artei pentru tineri, la cât de valoros poate fi pentru un copil, refugiul artistic. Și cât de frumos se exprimă ei în acei ani de formare. Crud, sincer, necizelat, real.

B – Brașov: Doar ce m-am întors de la Brașov, unde am petrecut două zile minunate alături de trupă. Am concertat acolo în cadrul festivalului Tam Tam și deși nu mai cântasem în Brașov de multă vreme, experiența a fost absolut minunată. 

C – Cântece-poveste: Așa numim noi piesele Rockabella, cântece-poveste despre momentele care ne transformă. 

D – Dragoste:  E ușor de trecut cu vederea. Ne obișnuim cu ea pentru că nu trăiește în gesturi mari. Trăiește în cafeaua caldă de dimineață și hanoracul pus în ghiozdan, în caz că ți se face frig. Într-o îmbrățișare și un moment de liniște atunci când ai nevoie de ele. În cuvintele de încurajare și râsul cu lacrimi. Hai să căutăm mai atent dragostea, e posibil să fie acolo și nici să nu ne dăm seama.

E – Evo: Prima mea trupă. Ne-am format în 2004, cântam rock-alternativ și eram printre (foarte) puținele trupe de gen din România, cu tipă la voce.

F – Feminism: Pentru că trebuie să încurajăm cât mai multe femei să urmeze o carieră artistică, dacă asta își doresc. Pentru că șansele încă nu sunt egale și ar trebui să fie.

G – Guano Apes: O trupă rock-alternativ din Germania pe care am ascultat-o obsesiv când eram în liceu. Mi se spunea că vocea mea seamănă cu a solistei lor, Sandra Nasić, și pentru mine ăsta era cel mai mișto compliment. 

H – Hagstrom Ultra Suede: Prima chitară electrică pe care mi-am cumpărat-o singură.

I – Iata-ne aici: Cântecul Rockabella despre momentul în care ne găsim într-o situație în care nu ne-am fi imaginat vreodată că am putea fi. Și totuși, iată-ne aici… E un cântec care a rezonat extrem de puternic cu oamenii din jurul nostru, mai ales în contextul pandemiei.

J – James Maynard: Solistul trupei Tool și probabil muzicianul care m-a influențat cel mai mult. Contrastul dintre sensibilitatea și violența muzicii lor, precum și versurile cu straturi peste straturi de semnificații, atât de atent scrise și intens interpretate, mi-au definit standardul pentru ce înseamnă un vocalist și compozitor.

K – Karnivool: O trupă de rock progresiv din Australia pe care o iubesc. I-am văzut acum mulți ani live la Brașov și-mi doream foarte mult să-i revăd. De ziua mea am primit bilete la concertul lor de la Berlin din mai, anul viitor.

L – Living Rock: Festivalul de muzică rock-alternativ de la Tuzla, ce se ține între 20 și 22 August. E un weekend pe care-l aștept cu mare nerăbdare pentru că va fi acolo întreg tribul nostru de nebuni frumoși. Cele mai faine trupe din muzica independentă de la noi și cei mai mișto oameni din industrie,  împreună pentru un weekend la mare. Ce poate fi mai tare?  Și desigur, Rockabella cântă acolo vineri, 20 august.

M – Mamă: Am un băiețel de 8 ani. Când s-a născut, am luat o pauză de la muzică, crezând că e momentul să mă calmez, să termin cu visele și să mă „fac mare”. Mai târziu, am înțeles că cel mai bun lucru pe care pot să-l fac pentru copilul meu, e să nu renunț la mine. Vreau să cresc un om curajos, puternic și determinat, iar o mamă care-și abandonează pasiunea de dragul convenabilului nu e un exemplu potrivit. 

N – Nina Cried Power: Un cântec de la Hozier, dedicat Ninei Simone, precum și tuturor muzicienilor și poeților care au folosit arta lor pentru a răsturna status quo-ul. M-a făcut să înțeleg importanța noastră ca artiști, privilegiul de a putea fi poeții unei generații și m-a făcut să-mi pun problema: ce vrem să lăsăm în urmă?

O – Onut: A fost numele tatălui meu, muzician și el, cenaclist. El m-a învățat primele acorduri la chitară, să nu mă opresc niciodată din citit și că umorul e o unealtă extrem de folositoare. M-a învățat să nu-mi fie frică de nimeni, nici chiar de mine însămi.

P – Putere: Arta ne vindecă și ne dă putere să mergem mai departe. Citim o carte și ne regăsim în personajul principal, ascultăm un cântec și ne auzim emoțiile, privim un tablou și ne pierdem în formă și culoare. E putere în artă și noi avem nevoie de ea.

R – Rockabella: E mai mult decât mi-am imaginat că poate fi o trupă. Ador oamenii din trupa mea, sunt niște muzicieni incredibil de talentați, sunt ambițioși, înțelepți și au răbdare cu mine (ceea ce nu e ușor). 

S – Sculptura: M-a învățat că orice corp are nevoie de o armătură, un schelet pe care să construiești. A fost refugiul meu atunci când nu-mi găseam adăpost și mi-a permis să mă exprim când cuvintele nu erau de ajuns. 

T – Timp: Mult prea mult și niciodată destul. Uneori simt că durează prea mult să obțin ceva și alteori simt că nu-mi ajunge timpul să fac tot ce-mi doresc.

U – Uman: Mă fascinează tot ceea ce e profund uman. Contradicțiile din oameni, acel dans dintre instinct și rațiune. Imperfecțiunile care duc cumva la echilibru, haosul care ne face mai puternici. 

V – Vulnerabilitate: Vulnerabilitatea este măsura curajului nostru singura poartă spre conexiunea adevărată.

X – aXl Rose: Solistul de la Guns’n’Roses. Una din cele mai vechi amintiri ale mele legate de muzica rock este finalul de la November Rain în care Axl ține acea notă interminabilă. Mi s-a părut ridicol și în același timp incredibil de mișto.

Z – Zen: Îmi doresc foarte mult câteva zile de liniște, de zen. Fără semnal la telefon, fără notificări, fără mailuri, fără calendar. Doar aer curat și liniște. Și poate, marea…

Bilete la singurul festival de rock alternativ de la mare, din weekendul 20-22 august, găsiți aici.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România. Citiți mai multe despre festival, aici.



08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

11
/05
/17

Profitând de lansarea în limba română a romanului „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (ed. Humanitas, 2017), de Care Santos și Francesc Miralles, am provocat-o pe celebra scriitoare catalană la un exercițiu de rememorare a traseului său – de la primul concurs literar câștigat, pe când era elevă, la cum arată o zi obișnuită pentru ea acum, ca autoare a unor cărți traduse în peste 20 de limbi.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

28
/04
/17

Lavinia Pele (25 de ani), nominalizată la Premiile UNITER pentru debut (cu rolul Doruleț din spectacolul „Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște). A studiat Teatrul la Cluj-Napoca (la clasa lui Miklos Bacs) și a făcut masterul la UNATC. Joacă și în „Zece pentru New York”, spectacolul aniversar de la Teatrul Metropolis. Ea este Fefe.