Teodorescu și Vosganian, printre finaliștii Premiului „Angelus”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodorescu-si-vosganian-printre-finalistii-premiul-angelus/

Cristian Teodorescu, autorul romanului „Medgidia, oraşul de apoi”, şi Varujan Vosganian (romanul „Cartea şoaptelor”) se numără printre finaliştii din acest an ai prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Teodorescu și Vosganian, printre finaliștii Premiul „Angelus”  – Ceilalți autori selectați în etapa finală sunt: Hen Maciej și Janko Anna din Polonia, Sabaliauskaite Kristina și Slepikas Alvydas din Lituania, precum și Niaklajeu Uladzimir (Belarus).

Din 70 de romane înscrise în competiția pentru marele premiu, juriul a selectat, la începutul lunii august, în etapa semifinală, 14 titluri, printre care și romanele „Medgidia, orașul de apoi/ Medgidia, miasto u kresu”, traducere de Radoslawa Janowska-Lascar, și „Cartea șoaptelor/ Ksiega szeptow”, traducere de Joanna Kornas-Warwas.

Cititorii pot vota unul dintre cele șapte titluri finaliste, accesând site-ul www.angelus.com.pl.

De la prima ediție a premiului, în 2006, România a obținut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 — Norman Manea pentru romanul „Întoarcerea huliganului”, iar în 2015 — Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul „Matei Brunul”, a obținut Premiul „Natalia Gorbaniewska”.

Foto: Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian, Premiul „Angelus”  – facebook

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.

03
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT. Între capodoperele literaturii române, "Țiganiada" lui Ion Budai Deleanu (1760-1820) ocupă un loc de excepție. Și explicația trebuie căutată nu numai în faptul că țiganii reprezintă o populație alogenă cu care conviețuim de peste 600 de ani, ci și pentru descrierea general umană pe care o conține.