Terorism, o farsă apocaliptică despre eşecul lumii contemporane, de vineri, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/terorism-o-farsa-apocaliptica-despre-esecul-lumii-contemporane-de-vineri-la-tnb/

Spectacolul “Terorism”, de fraţii Presniakov, în regia lui Felix Alexa, o farsă apocaliptică despre eşecul lumii contemporane, va fi jucat, începând de vineri, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB).

Un articol de Petre Ivan|13 Mai 2015

Claudiu Bleonţ, Marius Bodochi, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu, Irina Movilă, Andrei Finţi, Mihai Călin, Tania Popa, Mihai Calotă, Răzvan Oprea, Florentina Ţilea, Rodica Ionescu, Natalia Călin, Victor Ţăpeanu dau viaţă, în scenografia Andradei Chiriac, unor personaje comune aflate în situaţii limită, notează Mediafax.

La fel ca Ilf şi Petrov, Oleg şi Vladimir Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, fraţii Presniakov, a devenit, rapid, “marcă înregistrată” a teatrului rusesc.

Piesa “Terorism” le-a adus celebritatea internaţională şi onoarea de a fi cei mai jucaţi dramaturgi ruşi după Cehov.

Cu “Terorism”, regizorul Felix Alexa practică un tip de teatru aflat în priză directă cu realitatea.

Ideea montării acestui text la TNB s-a născut în zilele ulterioare atentatului de la Paris împotriva revistei de satiră Charlie Hebdo, se arată în comunicatul citat.

“Piesa sugerează că este imposibil să trăieşti în lumea contemporană fără să devii o potenţială armă de distrugere în masă. Personajele, conectate între

Felix Alexa. Claudiu Bleont si Mihai Calota la repetitii

Felix Alexa. Claudiu Bleont si Mihai Calota la repetitii

ele printr-un şir de scene scurte, îşi transmit, de la unul la altul, o tristeţe neliniştitoare, care naşte violenţă, ca şi cum toţi ar fi loviţi de o gripă contagioasă”, scria Ben Brantley, în publicaţia The New York Times.

Piesa demonstrează că nu e neapărată nevoie de cadavre, pentru ca undeva, în adâncul nostru, să murim încet sub teroarea propriei vieţi cotidiene. Având, totuşi, iluzia fericirii. – Felix Alexa.

Preţuiţi în Rusia pentru limbajul firesc, pentru dialogurile care par preluate “de pe stradă”, pentru scriitura spirituală, sarcastică, fraţii Presniakov examinează, cu amărăciune şi haz, viaţa şi cultura din Rusia postsovietică.

Primele reprezentaţii ale spectacolului “Terorism” au loc în datele de 15, 17 (avanpremiere), 20, 29 şi 30 mai, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.

Foto: Terorism – Florin Ghioca, TNB

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

Page 1 of 78312345...102030...Last »