Terorism, o farsă apocaliptică despre eşecul lumii contemporane, de vineri, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/terorism-o-farsa-apocaliptica-despre-esecul-lumii-contemporane-de-vineri-la-tnb/

Spectacolul „Terorism”, de fraţii Presniakov, în regia lui Felix Alexa, o farsă apocaliptică despre eşecul lumii contemporane, va fi jucat, începând de vineri, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB).

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2015

Claudiu Bleonţ, Marius Bodochi, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu, Irina Movilă, Andrei Finţi, Mihai Călin, Tania Popa, Mihai Calotă, Răzvan Oprea, Florentina Ţilea, Rodica Ionescu, Natalia Călin, Victor Ţăpeanu dau viaţă, în scenografia Andradei Chiriac, unor personaje comune aflate în situaţii limită, notează Mediafax.

La fel ca Ilf şi Petrov, Oleg şi Vladimir Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, fraţii Presniakov, a devenit, rapid, „marcă înregistrată” a teatrului rusesc.

Piesa „Terorism” le-a adus celebritatea internaţională şi onoarea de a fi cei mai jucaţi dramaturgi ruşi după Cehov.

Cu „Terorism”, regizorul Felix Alexa practică un tip de teatru aflat în priză directă cu realitatea.

Ideea montării acestui text la TNB s-a născut în zilele ulterioare atentatului de la Paris împotriva revistei de satiră Charlie Hebdo, se arată în comunicatul citat.

„Piesa sugerează că este imposibil să trăieşti în lumea contemporană fără să devii o potenţială armă de distrugere în masă. Personajele, conectate între

Felix Alexa. Claudiu Bleont si Mihai Calota la repetitii

Felix Alexa. Claudiu Bleont si Mihai Calota la repetitii

ele printr-un şir de scene scurte, îşi transmit, de la unul la altul, o tristeţe neliniştitoare, care naşte violenţă, ca şi cum toţi ar fi loviţi de o gripă contagioasă”, scria Ben Brantley, în publicaţia The New York Times.

Piesa demonstrează că nu e neapărată nevoie de cadavre, pentru ca undeva, în adâncul nostru, să murim încet sub teroarea propriei vieţi cotidiene. Având, totuşi, iluzia fericirii. – Felix Alexa.

Preţuiţi în Rusia pentru limbajul firesc, pentru dialogurile care par preluate „de pe stradă”, pentru scriitura spirituală, sarcastică, fraţii Presniakov examinează, cu amărăciune şi haz, viaţa şi cultura din Rusia postsovietică.

Primele reprezentaţii ale spectacolului „Terorism” au loc în datele de 15, 17 (avanpremiere), 20, 29 şi 30 mai, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.

Foto: Terorism – Florin Ghioca, TNB

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).