The American Dance Show. Flexing sau conectarea la realitate prin „rupere de oase”
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-american-dance-show-flexing-sau-conectarea-la-realitate-prin-rupere-de-oase/

Spectacolul, prezentat în România în cadrul FITS 2018, face parte din proiectul „American Democracy Series”, realizat de ArtKtype.

Un articol de Cristina Enescu Aky|10 iunie 2018

Unul dintre spectacolele care au deschis Festivalul Internațional de Teatrul de la Sibiu 2018 (o ediție, a 25-a, în care spectacolele de arte performative sunt privilegiate) a fost „American Dance Show”, un spectacol de dans flexing al The Flex Company, în regia unuia dintre pionierii acestui stil de dans nou și cu o popularitate crescândă, Reggie (Regg Roc) Gray și a celebrului regizor de teatru și operă în stil „contemporan-neortodox”, Peter Sellars.

Un amestec de street dance, mișcări de balet, contorsionism și adidași Nike, costumație sport/ street casual și expresivitate corporală teatrală, momente de mimă, extraordinare performanțe fizice, vulnerabilitate și forță în corp și suflet – toate acestea exprimând realitățile sociale, culturale, personale concrete ale dansatorilor și ale mediului lor. Acesta este Flexing (sau Bone Breaking). Cu origini în Jamaica anior 1990 (dar în forma actuală având doar aproximativ 15 ani), s-a răspândit în comunitatea afro-americană din Brooklyn, New York.

Combinația de live streaming de pe scenă, invitația către public de a participa vocal și prin mișcare la ceea ce se întâmplă pe scenă, crearea unei conexiuni foarte energice și coagulante între scenă și public – cu siguranță acestea nu sunt elemente nemaivăzute în artele performative ale ultimilor ani, însă ele au creat la American Dance Show o senzație de energie, prospețime și conectare foarte vii. De asemenea, showul a lansat provocarea ca publicul să se detașeze de ideea că dansul este doar o artă estetică, un simulacru al realității, arătând că este în primul rând o poveste și un mesaj născute din însăși substanța cotidianului. Un spectacol despre inegalitățile în tratamentul aplicat de poliție albilor și negrilor, despre școlile în care tinerii se revoltă prin nonconformism împotriva discriminărlor, despre sălile de tribunal în care nedreptatea îmbracă adesea hainele democrației și ale corectitudinii politice, despre lipsa de libertate de exprimare a celor marginalizați și sentimentul de nesiguranță în „cea mai sigură și democratică țară din lume”, America. Și despre libertatea și puterea pe care chiar și cei marginalizați le pot atinge prin ceea ce ne definește pe toți ca oameni: corporalitatea.

În ciuda aparentelor similitudini, flexing nu provine din cultura hip-hop sau funk. Dincolo de magnetismul vizual al flexibilității corporale extreme, acest stil a devenit foarte popular și ca o evadare din cotidian tocmai prin denunțarea prin dans a acestui cotidian. Flexing se dansează cu o energie și o bucurie contagioase, iar toate tipologiile corporale și experiențele personale și sociale sunt celebrate și valorificate. „Flex este despre crearea de iluzii contradictorii, efecte de glisare imposibil de line și contorsionări aparent rupătoare de oase” (Brixx, flexer). Spre deosebire de alte stiluri de street dance, dansul și cultura flexing sunt născute nu din simpla dorință de a epata prin mișcări ci din nevoia imperioasă, vitală de a comunica despre experiențe foarte personale și totodată sociale, despre libertate și rasism, lupta zilnică pentru a ieși din marasmul străzilor, despre cum constrângerile social-politice și cele date de culoarea pielii pot distruge sau provoca tinerii să își depășească limitările – începând cu cele corporale.

Spectacolul americanilor poate nu a impresionat acel gen de public care, din nemișcarea inchizitorială a sălii de spectacol, așteaptă de la un show de dans mișcări perfecte, coordonare precisă și un geniu coregrafic. Însă astfel de spectacole sunt regeneratoare pentru orice spectator de astăzi, adesea desensibilizat de performance-uri și efecte vizuale tot mai puternice. Provocarea American Dance Show pentru public este de a păstra o minte liberă de așteptări și un suflet deschis spre a simți, trăi, înțelege lumea altfel, nu doar conform propriilor așteptări ci conform poveștii și realității altuia. Iar încurajările trupei, ca publicul să filmeze și chiar distribuie imagini pe rețelele de socializare – într-o epocă tot mai protectoare față de proprietatea intelectuală, dar și în care rețelele sociale sunt o hiper-comunitate crescândă, primitoare pentru absolut toate comunitățile și culturile – toate acestea au accentuat senzația de trăire liberă, rezonanță energetică și apartenență la o comunitate de vibe a unor indivizi din țări, culturi și experiențe diferite, pe care a creat-o acest spectacol.

Combinația de live streaming de pe scenă, invitația către public de a participa vocal și prin mișcare la ceea ce se întâmplă pe scenă, crearea unei conexiuni foarte energice și coagulante între scenă și public – cu siguranță acestea nu sunt elemente nemaivăzute în artele performative ale ultimilor ani, însă ele au creat la American Dance Show o senzație de energie, prospețime și conectare foarte vii.

Foto: Paul Baila / FITS



29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.