The Book Thief închide Festivalul de Film Istoric Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-book-thief-inchide-festivalul-de-film-istoric-rasnov/

Filmul „Hoţul de cărţi/ The Book Thief”, de Brian Percival, şi concertul The Flamenco Thief vor închide, duminică seară, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov. Ediţia din 2014 a festivalului a marcat împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi a 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2014

În acest weekend, organizatorii au pregătit pentru pasionaţii de istorie şi cinematografie producţii precum „Walesa: Man of Hope”, „Cyril şi Methodius”, „Barbara”, „Hoţul de cărţi/ The Book Thief”, concerte cu Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, Junetrip, The Flamenco Thief şi discuţii cu specialişti contemporani în istorie şi politologie.

Astfel, ziua de sâmbătă aduce o serie de documentare şi producţii româneşti şi străine: „Război pe calea undelor” (2007), „The Medal” (1980), „Central Europe Goes to Freedom” (2013) şi „Walesa: Man of Hope” (2013), acesta din urmă fiind proiectat în cetatea Râşnov după concertul trupei Celelalte Cuvinte, notează Mediafax.

Ultima zi a festivalThe Book Thief ului începe în cinematograful Amza Pellea, cu cele peste trei ore şi jumătate ale filmului „Lawrance al Arabiei” (1962), urmat de documentarele „Patrimoniul Roşiei Montane” şi „Roşia Montană”. La 18.00, formaţia Junetrip, din Cluj, va organiza un eveniment multimedia, cu proiecţii de fotografii şi improvizaţie live. Festivalul de Film Istoric Râşnov se încheie în cetate, de la 20.00, cu concertul „Shoot The Moon” al trupei britanice The Flamenco Thief şi cu proiecţia celebrului film „Hoţul de cărţi/ The Book Thief” (2013).

Expoziţiile speciale „Corneliu Coposu, un învingător”, „Transnistria: temniţa limbii române” şi „Centenarul Marelui Război 1914 – 1918” vor fi deschise şi în al doilea weekend al festivalului, pentru cei pasionaţi de istorie.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi în Cinematograful Amza Pellea. Organizatorii festivalului sunt primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.

Foto cu The Book Thief şi Festivalul de Film Istoric Râşnov – ffir.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.