The Cut, de Fatih Akin, în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-cut-de-fatih-akin-in-cinematografele-din-romania/

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2015

The Cut / Taietura a participat in Competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Venetia, 2014.

Este a treia parte dintr-o trilogie in care regizorul german cu radacini turce abordeaza trei teme: dragostea, moartea si diavolul. Primul din trilogie a fost Head-On / Gegen die Wand (2004), iar al doilea The Edge of Heaven / Auf der anderen seite (2007).

Pentru Head-On / Gegen die Wand (al patrulea lungmetraj al sau), Fath Akin a primit o serie de premii importante, printre care si Leul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin din 2004.

Celalalt, The Edge of Heaven / Auf der anderen seite, a luat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, in 2007.

Intrebat cum de s-a incumetat sa aleaga acest subiect inca tabu in Turcia, ecranizarea unei povesti din perioada genocidului armean, regizorul Fatih Akin a raspuns:

“Nu eu am ales tema, ci ea m-a ales pe mine. Parintii mei sunt turci, asa ca acest subiect m-a abordat pe mine, tocmai pentru ca era tabu. Mereu ma simt atras in mod special de ceea ce se spune ca e interzis. Ma face sa vreau sa aflu mai multe. Asa am descoperit o gramada de lucruri care inca nu au fost explorate sau consumate.”

O suta de ani de la genocidul armean din 1915

Saptamana trecuta, pe 24 aprilie 2015, lumea intreaga a comemorat implinirea a o suta de ani de la Genocidul armean din 1915 in care au fost omorati aproape 2 milioane de armeni (sute de mii fiind deportati) de catre armata turca, pe-atunci parte a Imperiului Otoman.

Pe 23 aprilie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat in premiera condoleantele Turciei “nepotilor armenilor ucisi in 1915” in timpul masacrelor impotriva acestei comunitati, comise in timpul Imperiului Otoman. In schimb, liderul turc nu a recunoscut “genocidul” contra armenilor.

Doua zile mai tarziu, Erdogan a criticat tarile care au participat la ceremonia de la Erevan, respectiv pe liderii Germaniei, Rusiei si ai Frantei. El le-a indemnat sa-si vada de propriul trecut: ”Intai, ei trebuie sa curete petele de pe propriile lor istorii. Am fi dorit ca nici Putin, nici Hollande sa nu mearga in Armenia. Ultimele tari care ar trebui sa vorbeasca despre genocid sunt Germania, Rusia si Franta”.

Foto: The Cut – Independenta Film

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.