The Grand Budapest Hotel, marele câştigător la premiile Sindicatului scenariştilor americani
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-grand-budapest-hotel-marele-castigator-la-premiile-sindicatului-scenaristilor-americani/

„Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, a fost marele câştigător al galei Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild Awards/ WGA), care a avut loc sâmbătă seară, la Los Angeles.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2015

Comedia „Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel” a primit premiul pentru cel mai bun scenariu original, care a fost semnat de scenaristul Hugo Guinness şi regizorul Wes Anderson.

„The Grand Budapest Hotel” concurează pentru nouă premii Oscar, inclusiv la categoria „cel mai bun film”, şi l-a surclasat astfel pe celălalt mare favorit al galei WGA, „Boyhood”, de Richard Linklater.

La categoria „cel mai bun scenariu adaptat” a fost recompensat Graham Moore, pentru „The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game”, de Morten Tyldum, un film despre matematicianul Alan Turing, care a spart codul Enigma folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Prezentată anul acesta de actriţa Lisa Kudrow, starul serialului de succes „Prietenii tăi/ Friends”, gala premiilor Sindicatului scenariştilor americani oferă rezultate amestecate despre predicţiile privind premiile pentru cele mai bune scenarii – adaptat, respectiv original – la Oscaruri.

Aceste premii cresc însă şansele filmelor aflate în cursa pentru Oscaruri, întrucât mulţi dintre membrii Sindicatului scenariştilor americani fac parte şi din Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organizaţia care va decerna râvnitele trofee, la Los Angeles, pe 22 februarie.

Producţia HBO „Detectivii din Louisiana/ True Detective” a câştigat premiile pentru cel mai bun serial nou şi cel mai bun serial-dramă, iar producţia FX „Louie” a câştigat trofeul pentru cel mai bun serial-comedie.

Foto: The Grand Budapest Hotel – cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.