The Great Beauty – trofeul pentru cel mai bun film la premiile EFA
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-great-beauty-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film-la-premiile-efa/

Lungmetrajul The Great Beauty/La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Lungmetrajul The Great Beauty/ La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat regizorului Paolo Sorrentino de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

De altfel, filmul The Great Beauty a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi patru premii, inclusiv pentru ,,cel mai bun regizor european” (Paolo Sorrentino), pentru ,,cel mai bun actor european” (Toni Servillo) şi pentru ,,cel mai bun editor de film” (Cristiano Travaglioli).

,,The Great Beauty” spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care îşi rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni.

Pelicula ,,The Great Beauty” este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”. ,,The Great Beauty” se numără printre candidaturile considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2014.

Totodată, filmul ,,The Great Beauty” a fost selecţionat în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, la care regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d’Or, pentru lungmetrajul ,,La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2″.

Competiţie acerbă pentru The Great Beauty

În schimb, sâmbătă seara, la gala Academiei de Film Europene, filmul ,,La Vie d’Adèle” a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.

La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa, notează Mediafax.

Citiți și: Ada Solomon, despre premiul Eurimages: „Premiul reprezintă un moment foarte important în carieră“ 

Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul ,,Poziţia copilului” a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”.

The Great Beauty

Prezentarea filmului The Great Beauty

Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în ,,Poziţia copilului”, a fost nominalizată la premiul pentru ,,cea mai bună actriţă” la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câştigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”).

Pe de altă parte, în cadrul galei de sâmbătă seară, actriţa Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câştigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:

Cel mai bun film european: ,,The Great Beauty/ La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino

Cea mai bună comedie europeană: ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino (,,The Great Beauty”)

Cea mai bună actriţă europeană: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”)

Cel mai bun actor european: Toni Servillo (,,The Great Beauty”)

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,In the House/ Dans la maison”)

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry (,,Fill the Void”)

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli (,,The Great Beauty”)

Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sarah Greenwood (,,Anna Karenina”)

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado (,,Blancanieves”)

Cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru ,,The Best Offer/ La migliore Offerta”, de Giuseppe Tornatore

Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew (,,Paradise: Faith/ Paradies: Glaube”)

Descoperirea europeană a anului – premiul FIPRESCI: ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster

Premiul pentru cel mai bun documentar european: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer

Cel mai bun film de animaţie european: ,,The Congress”, de Ari Folman

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: ,,Deth of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve

Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar.

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: ,,The Gilded Cage”, de Ruben Alves.

Foto credit: EFA; The Great Beauty

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.

21
/01
/15

Televiziunea HBO va putea fi urmărită gratuit de abonaţii operatorilor de cablu şi DTH din România, în weekendul 23-25 ianuarie. Timp de trei zile, HBO îi invită pe telespectatori să urmărească, fără abonament, filmele şi serialele difuzate de această televiziune.

20
/01
/15

Drama "Leviafan/ Leviathan" a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administraţia de la Kremlin că ponegreşte imaginea ţării.

20
/01
/15

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d'Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.