The Guardian, despre Malmkrog, noul film al lui Cristi Puiu: „O dramă care îți rămâne în minte“
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-guardian-despre-malmkrog-noul-film-al-lui-cristi-puiu-%e2%80%9eo-dram%c4%83-care-%c3%ae%c8%9bi-r%c4%83m%c3%a2ne-%c3%aen-minte%e2%80%9c/

Filmul Malmkrog a avut premiera mondială vineri dimineaţă la prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Berlin, unde a deschis secţiunea Encounters, în prezenţa regizorului, într-o proiecţie cu sala plină şi minute de aplauze la final.

Un articol de Petre Ivan|21 februarie 2020

„O dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw în celebrul cotidian britanic The Guardian.

„Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele  lungi și dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală și grandioasă”, punctează și Screen Daily.com despre Malmkrog.

„O capodoperă plină de intensitate”, scrie de asemenea site-ul culturedvultures.com, „filmul înfățișează contradicțiile din societatea occidentală”.

„Captive ideilor retrograde și propriului dogmatism glacial, personajele din Malmkrog par niște fantome, incapabile de a interacționa cu lumea exterioară. Cristi Puiu lasă să transpară într-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face să semene cu personajele din Farmecul discret al burgheziei de Buñuel.”, scrie și site-ul francez lepolyester.com.

Următoarele proiecții ale filmului Malmkrog la Berlinală vor avea loc pe 22, 23 și 29 februarie.

În cadrul secțiunii Encounters, Malmkrog intră în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume. Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi  din satul Mălâncrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei și memoriei ” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás.

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Trailer-ul internațional realizat de distribuitorul oficial Shellac Films.

Pagina de Facebookwww.facebook.com/malmkrogbycristipuiu

Cristi Puiu a regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Filmul Malmkrog beneficiază de susținerea Centrului Național al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român și al Televiziunii Române.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.