The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble, în martie, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-gurdjieff-folk-instruments-ensemble-in-martie-la-bucuresti/

The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble, format din cei mai renumiţi interpreţi profesionişti de muzică instrumentală tradiţională din Armenia, va concerta la Sala Radio din Bucureşti pe 26 martie.

Un articol de Liliana Matei|9 ianuarie 2015

Ansamblul Gurdjieff a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

G.I. Gurdjieff s-a născut în orașul armean Kars, situat la granița Armeniei cu Turcia.
După anii de explorare cu grupul său “Căutătorii adevărului” a adus în Vest o învățătură necunoscută până atunci despre posibila dezvoltare spirituală a Omului, care poate fi urmată în conditiile vieții de zi cu zi. El a numit acea învățătură “A patra cale”.

Repertoriul său muzical are la bază muzica pe care a întâlnit-o în Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu și prin multe părți din Asia Centrală, India și nordul Africii. În aceste călătorii a fost adesea și martorul unor dansuri executate în timpul ritualurilor sacre din temple antice.

Marea majoritate a muzicii lui Gurdjieff a fost compusă între 1924 și 1927, în colaborare cu compozitorul și pianistul rus Thomas de Hartmann. Gurdjieff a dictat conținutul fiecărei melodii lui Thomas de Hartmann, unul dintre elevii săi, iar de Hartmann a reușit să le transcrie în partituri muzicale. Din această colaborare au rezultat in jur de 200 de piese și fragmente muzicale.

Până în prezent, compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America si Europa de Vest, în marea majoritate datorită transcripțiilor făcute de Thomas de Hartmann pentru pian. Dintre pianiștii care au interpretat piesele pentru pian enumerăm: Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Keith Jarett, Alessandra Celletti.

Pianistul și compozitorul Levon Eskenian a fondat ansamblul cu scopul de a crea aranjamente autentice etnografic pentru muzica compusă inițial pentru pian. Abordarea artistică a lui Eskenian merge astfel dincolo de partitura tipărită și sondează tradițiile muzicale cu care Gurdjieff s-a întâlnit în anii călătoriilor sale. Bucățile muzicale pe care Eskenian le-a selectat își au rădăcinile în folclorul și muzica spirituală armeană, greacă, arabă, kurdă, asiriană și caucaziană. Re-aranjamentele muzicale au fost făcute având în vedere păstrarea autenticitații lor, și astfel abordare compozitiilor lui Gurdjieff este facută din perspectiva sonorității bogate oferite de interpretarea cu instrumente muzicale autentice, tradiționale.

În 2011, binecunoscuta companie de înregistrări, ECM, a scos CD-ul “Music of Georges I. Gurdjieff”, iar după lansarea discului ansamblul a primit o mulțime de premii și recunoașteri din partea specialiștilor pentru interpretarea specială, și amintim aici Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Totodată, de la acea dată, Ansamblul Gurdjieff a susținut concerte în Europa, Asia, Australia incluzând prezența la festivaluri de prestigiu precum Wege Durch Das Land în Germania, Imago Dei în Austria, Stansern Musiktage în Elvetia, Fiestival în Belgia, Nostalgia Festival în Polonia și multe concerte susținute în locații de renume precum Biserica Frari din Veneția, Muzeul de Stat Pushkin din Moscova și altele.

În programul concertului de la Bucureşti, vor fi incluse piese compuse de G.I.Gurdjieff și câteva piese aparținând compozitorului şi etnomuzicologului armean Komitas Vardapet.

Ansamblul Gurdjieff este format din cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, care cântă la instrumente tradiționale precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak și dhol.

Ansamblul Gurdjieff este compus din:

Levon Eskenian – aranjamente muzicale si director artistic
Emmanuel Hovhannisyan – duduk
Avag Margaryan – blul
Armen Ayvazyan – kamancha
Aram Nikoghosyan – oud
Meri Vardanyan – kanon
Vladimir Papikyan – santur
Davit Avagyan – tar/saz
Mesrop Khalatyan – dap/dhol
Norayr Gapoyan – duduk

INFO

Bilete: Costul biletelor este de 30 lei, 50 lei, 80 lei in funcție de categorie, şi pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro

Informații suplimentare despre Ansamblu si reacții ale presei internaționale după concertele susţinute, găsiți în secțiunea “Eveniment” pe site-ul www.octava.ro

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.