The Land of the Enlightened, câştigătorul trofeului Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-land-of-the-enlightened-castigatorul-trofeului-anonimul/

Filmul „Tărâmul Iluminaţilor/ The Land of the Enlightened”, în regia lui Pieter-Jan De Pue, a primit Trofeul „Anonimul” la gala de închidere a festivalului ce a avut loc, la sfârşitul week-endului trecut, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Filmul a fost distins şi la Festivalul Sundance, cu Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2016

„Tărâmul Iluminaților/ The Land of the Enlightened” — o coproducție Belgia-Irlanda-Olanda—Germania-Afganistan — spune povestea unui grup de copii afgani din tribul Kuchi, care sapă după vechi mine sovietice și vând materialul explozibil altor copii.

La îmbinarea dintre documentar și ficțiune, filmul – distins şi la Festivalul Sundance, cu Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine – este o explorare în imagini a unei țări chinuite de război.

Pieter-Jan De Pue a călătorit în Afganistan pentru perioade îndelungate de timp și a fotografiat țara și locuitorii săi pentru organizații precum Crucea Roșie și ONU.

Imaginile realizate de el au apărut în publicații, dar și în muzee, în expoziții de fotografie.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj străin a fost acordat filmului „Eden Hostel”, în regia lui Gonzaga Manso.

Park Chan-wook, premiat "pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale."

Park Chan-wook, premiat „pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.”

„Pentru mine, premiul publicului este cel mai grozav premiu pe care îl pot primi”, a spus Gonzaga Manso pe scena din Sfântu Gheorghe.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc i-a revenit filmului „O noapte în Tokoriki”, de Roxana Stroe.

Premiul a fost înmânat de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin. Acesta din urmă a apreciat evenimentul din Sfântu Gheorghe.

Este un festival care a început să arate într-adevăr valoarea acestei culturi importante — filmul. – Ivan Patzaichin

Festivalul „Anonimul” s-a desfășurat timp de o săptămână în Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Invitatul special al evenimentului de anul acesta a fost regizorul Park Chan-wook, care a primit, la deschiderea de luni, Trofeul „Anonimul” pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.

Foto: The Land of the Enlightened – cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.