The Land of the Enlightened, câştigătorul trofeului Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-land-of-the-enlightened-castigatorul-trofeului-anonimul/

Filmul „Tărâmul Iluminaţilor/ The Land of the Enlightened”, în regia lui Pieter-Jan De Pue, a primit Trofeul „Anonimul” la gala de închidere a festivalului ce a avut loc, la sfârşitul week-endului trecut, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Filmul a fost distins şi la Festivalul Sundance, cu Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2016

„Tărâmul Iluminaților/ The Land of the Enlightened” — o coproducție Belgia-Irlanda-Olanda—Germania-Afganistan — spune povestea unui grup de copii afgani din tribul Kuchi, care sapă după vechi mine sovietice și vând materialul explozibil altor copii.

La îmbinarea dintre documentar și ficțiune, filmul – distins şi la Festivalul Sundance, cu Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine – este o explorare în imagini a unei țări chinuite de război.

Pieter-Jan De Pue a călătorit în Afganistan pentru perioade îndelungate de timp și a fotografiat țara și locuitorii săi pentru organizații precum Crucea Roșie și ONU.

Imaginile realizate de el au apărut în publicații, dar și în muzee, în expoziții de fotografie.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj străin a fost acordat filmului „Eden Hostel”, în regia lui Gonzaga Manso.

Park Chan-wook, premiat "pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale."

Park Chan-wook, premiat „pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.”

„Pentru mine, premiul publicului este cel mai grozav premiu pe care îl pot primi”, a spus Gonzaga Manso pe scena din Sfântu Gheorghe.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc i-a revenit filmului „O noapte în Tokoriki”, de Roxana Stroe.

Premiul a fost înmânat de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin. Acesta din urmă a apreciat evenimentul din Sfântu Gheorghe.

Este un festival care a început să arate într-adevăr valoarea acestei culturi importante — filmul. – Ivan Patzaichin

Festivalul „Anonimul” s-a desfășurat timp de o săptămână în Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Invitatul special al evenimentului de anul acesta a fost regizorul Park Chan-wook, care a primit, la deschiderea de luni, Trofeul „Anonimul” pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.

Foto: The Land of the Enlightened – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.