The Man Who Was Thursday, cel mai recent film cu Ana Ularu, deschide Timishort
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-man-who-was-thursday-cel-mai-recent-film-cu-ana-ularu-deschide-timishort/

Cea de-a 8-a ediţie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României – Timishort – va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiş şi la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2016

Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje împărțite în 7 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.

În afara competiției spectatorii vor putea urmări scurtmetraje aduse în România de festivalurile partenere: School Visit: EICTV Cuba, Festival Visit: Short Waves Polonia și Focus on Portugal (scurtmetraje portugheze introduse de Carlos Ramos de la Indie Lisboa).

Ca în fiecare an, Timishort se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România. Mult așteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o coproducție Ungaria-România, va fi proiectat pentru prima dată la Timishort. În rolul principal joacă Ana Ularu, actrița româncă cu cel mai mare succes internațional din ultimii ani.

The Man Who Was Thursday este un thriller suprarealist din a cărui distribuție fac parte Francois Arnaud (The Borgias), Jordi Molla (Riddick), Ana Ularu (Serena) și Mark Ivanir (A Late Quartet). În urma unui incident rușinos în parohia sa, părintele Smith este chemat la Roma, pentru reabilitare spirituală. La sosire, Charles, omul care l-a îndrumat pe calea credinței, ana ularudezvăluie adevăratul motiv pentru care Smith a fost adus la Roma: să acționeze pe ascuns, pentru a-l descoperi pe misteriosul lider al unui grup anarhic de renegați. Diferența dintre realitate și fantezie se estompează pe măsură ce Smith cobooară tot mai adânc pe panta iraționalului.

Regizorul Balazs Juszt va fi și el prezent la Timișoara și va face parte din juriul Competiției Internaționale de scurtmetraj.

Balazs Juszt a crescut într-o familie de artiști. La 17 ani, a tradus „Harper Book of Quotations” în maghiară și a făcut practică la Congresul american, unde a scris discursuri pentru Tom Lantos, pe atunci membru al Parlamentului Statelor Unite; Balazs a scris o autobiografie comică despre experiențele sale în Congres. Asta i-a atras funcția de scenarist principal pentru un serial de comedie, la vârsta de 18 ani.

Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway” al Universității din Londra, obținând apoi un master în arte vizuale la Universitatea din Los Angeles (UCLA), sub îndrumarea actriței Cathy Schulman, câștigătoare a Premiului Oscar. A fost asistent de regizor pentru filmul „Relatives”, regizat de mentorul său, câștigătorul Premiului Oscar István Szabó. Balazs Juszt a regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune și scurtmetraje.

Cea de-a 8-a ediție Timishort este organizată de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.

Foto: The Man Who Was Thursday, Ana Ularu – www.timishort.ro

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.