The “Master of Games”, Giovanni Sollima, în concert la Festivalul SoNoRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-master-of-games-giovanni-sollima-in-concert-la-festivalul-sonoro/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului SoNoRo, HIDE&SEEK, se va încheia în Bucureşti duminică, 5 noiembrie, nu înainte de a aduce în faţa publicului un alt mare muzician, renumitul violoncelist şi compozitor Giovanni Sollima.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2017

Giovanni Sollima este un adevărat virtuos al violoncelului și un compozitor neobișnuit. Transmite o muzică plină de ritmuri mediteraneene tipic italienească, încercând să acopere, însă, toate epocile “de la Jurassic al violoncelului”, așa cum numește perioada barocă la “Metal”.

El scrie în principal pentru violoncel și contribuie în mod semnificativ la crearea unui nou repertoriu pentru instrumentul său. Publicul său este divers: de la iubitorii de muzică clasică până la tineri fani “metalhead”.

Sâmbătă, 4 noiembrie, la Palatul Bragadiru, the “Master of Games”, Giovanni Sollima, va oferi un recital ce va include atât compoziții proprii, cât și partituri de Claude Debussy și Gioachino Rossini.  În programul concertului mai sunt incluse lucrări de Maurice Ravel, Krystof Maratka și Luigi Boccherini, în interpretarea artiștilor Nino Gvetadze (pian), Diana Ketler (pian), Phillipe Graffin (vioară), Daniel Rowland (vioară), Vladimir Mendelssohn (violă), Răzvan Popovici (violă), Henri Demarquette (violoncel), Gavriel Lipkid (violoncel), Thorsten Johanns (clarinet) și Storioni Trio (Bart van de Roer – pian, Wouter Vossen – vioară și Marc Vossen – violoncel).

Alegerea Palatului Bragadiru pentru concertul “Master of Games” nu este întâmplătoare, clădirea, una dintre cele mai reprezentative pentru Bucureștiul de altădată, cu a sa impresionantă sală de bal și elemente arhitecturale eclectice, va constitui spațiul perfect de desfășurare pentru un concert la fel de complex și spectaculos. Pentru a intra în atmosfera Palatului Bragadiru, participanții la concert sunt invitați să respecte un dress code misterios și incitant: Games of the Mind, Letters, Numbers & Bodies.

Duminică, 5 noiembrie, în ultima zi, publicul din București va avea ocazia să asiste la două concerte. Primul, “SoNoRo Interferențe”, va avea loc de la ora 11:00, la Casa Memorială “Ion Mincu”,  și va oferi un program de Claude Debussy, George Enescu, Béla Bartók și Gaspar Cassadó, în interpretarea bursierilor SoNoRo Interferențe, un program de mentorat susținut de CEZ România și Institutul Cultural Român.

Tot duminică va avea loc la Ateneul Român, ultimul concert al acestei ediții a Festivalului SoNoRo în București: “Tema con Variazioni”.

Programul cuprinde lucrări de Robert Schumann, „Șase studii în formă canonică“ în aranjament de Theodor Kirchner pentru vioră, violoncel și pian, op.56, Johannes Brahms – Cvintet cu clarinet în si minor, op. 115, Franz Liszt (1811-1886) – „Rapsodia Spaniolă“ pentru pian solo, S.254 și Anton Arensky (1861-1906) – Cvartet de coarde nr. 2, în la minor, op. 35 pentru vioară, violă și două violoncele, dedicat lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Foto: Giovanni Sollima – facebook

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.