The Network / Rețeaua, semnat de Claudiu Mitcu, la Parlamentul European
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-network-reteaua-semnat-de-claudiu-mitcu-la-parlamentul-european/

Regizorul Claudiu Mitcu va prezenta luna aceasta la Parlamentul European o selecţie de 10 minute de material din documentarul “Reţeaua” (The Network).

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2015

The Network / Rețeaua – Proiecția va avea loc pe 27 Ianuarie în cadrul evenimentului “Europa Discrepanțelor Medicale” (A Europe of disparities), dezbatere organizată de Organizația Europeană a Bolnavilor de Cancer.

Manifestarea va iniția un amplu proces de reflecție cu privire la modul de tratatare a cancerului în spațiul european. Întâlnirea își propune crearea unui grup de lucru care va elabora un document în care va fi exprimată poziția oficială legată de inegalitățile în materie de sănătate în Europa.

Actul urmează să fie lansat de Parlamentul European în aprilie 2015.

În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți.

Claudiu Mitcu, regizorul documentarului The Network / Reteaua

Claudiu Mitcu, regizorul documentarului The Network / Reteaua

Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire.

Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca „Rețeaua Citostaticelor”.

Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora.

Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul „Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Filmul este produs după o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich.

După proiecția celor 10 minute din documentarul aflat în faza finală de post-producție va avea loc o dezbatere la care vor participa experți europeni din domeniul medical.

Aceștia vor încerca să identifice principalii factori care duc la inegalități în ceea ce privește tratarea cancerului la nivelul țărilor europene.

“Rețeaua” este o producție Parada Film și WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

Foto: The Network / Rețeaua – Parada Film

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.