The Network / Rețeaua, semnat de Claudiu Mitcu, la Parlamentul European
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-network-reteaua-semnat-de-claudiu-mitcu-la-parlamentul-european/

Regizorul Claudiu Mitcu va prezenta luna aceasta la Parlamentul European o selecţie de 10 minute de material din documentarul “Reţeaua” (The Network).

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2015

The Network / Rețeaua – Proiecția va avea loc pe 27 Ianuarie în cadrul evenimentului “Europa Discrepanțelor Medicale” (A Europe of disparities), dezbatere organizată de Organizația Europeană a Bolnavilor de Cancer.

Manifestarea va iniția un amplu proces de reflecție cu privire la modul de tratatare a cancerului în spațiul european. Întâlnirea își propune crearea unui grup de lucru care va elabora un document în care va fi exprimată poziția oficială legată de inegalitățile în materie de sănătate în Europa.

Actul urmează să fie lansat de Parlamentul European în aprilie 2015.

În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți.

Claudiu Mitcu, regizorul documentarului The Network / Reteaua

Claudiu Mitcu, regizorul documentarului The Network / Reteaua

Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire.

Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca „Rețeaua Citostaticelor”.

Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora.

Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul „Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Filmul este produs după o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich.

După proiecția celor 10 minute din documentarul aflat în faza finală de post-producție va avea loc o dezbatere la care vor participa experți europeni din domeniul medical.

Aceștia vor încerca să identifice principalii factori care duc la inegalități în ceea ce privește tratarea cancerului la nivelul țărilor europene.

“Rețeaua” este o producție Parada Film și WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

Foto: The Network / Rețeaua – Parada Film

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.