The New Yorker, 90 de ani de la lansare
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-new-yorker-90-de-ani-de-la-lansare/

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată “Kino”, ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2015

The New Yorker, 90 de ani de la lansare  / Nuvela lui Haruki Murakami îl are ca protagonist pe Kino, un fost atlet care ajunge agent de vânzări al unei companii de articole sportive şi este nevoit să divorţeze după ce soţia îl înşală cu cel mai bun prieten.

Bărbatul îşi părăseşte locuinţa, se mută la o mătuşă şi deschide un bar, unde, cam de două ori pe săptămână, vine un bărbat tăcut, Kamita, care comandă mereu acelaşi lucru şi apoi stă şi citeşte în linişte.

Murakami a mai publicat nuvele în revista americană The New Yorker şi în trecut, “Kino” apărând, de această dată, în numărul aniversar al publicaţiei, cu ocazia celebrării a 90 de ani de la înfiinţarea acesteia.

Totodată, pe contul de pe reţeaua de socializare Facebook al The New Yorker a fost făcut anunţul că, pentru a marca debutul celui de-al zecelea deceniu de existenţă al revistei, ediţia aniversară a publicaţiei va avea nouă variante de coperte.

Kino, by Haruki Murakami

Kino, by Haruki Murakami

The New Yorker este o revistă americană de reportaje, comentarii, critică literară, care publică inclusiv eseuri, ficţiune, caricaturi şi poezie. Este editată de compania Condé Nast şi a apărut prima dată în 1925.

Îniţial a fost o revistă săptămănală, dar în prezent apare de 47 de ori pe an, cinci dintre numere acoperind o perioadă de câte două săptămâni.

Majoritatea recenziilor şi articolelor publicate se concentrează pe viaţa culturală din New York, dar revista are o audienţă vastă şi în afara metropolei americane.

The New Yorker este cunoscută pentru coperţile ilustrate, pentru comentariile despre cultura populară şi pentru interesul pentru ficţiunea modernă prin includerea de povestiri scurte şi recenzii, dar şi pentru rigurozitatea şi acurateţea relatării faptelor. Revista publică însă şi articole pe teme politice şi sociale.

Foto: The New Yorker – captura site

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).