The Russian Woodpecker, câștigătorul Cinepolitica 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-russian-woodpecker-castigatorul-cinepolitica-2015/

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câştigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător şi complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susţine că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice şi o instalaţie militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2015

Cineastul american Chad Gracia „transformă documentarul într-o ficțiune și, în nebunia personajului, realitatea apare mai strălucitoare”, susține juriul. Regizorul, distins recent la Festivalul de la Sundance cu Marele Premiu al Juriului pentru documentar, s-a întâlnit cu publicul miercuri, la prima proiecție a filmului său în festival.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio, cu o sală arhiplină și premiera unui film-antologie, Words with Gods, semnat de nouă regizori. Gala a fost prezentată de actrița Olivia Niță și de scriitorul Marius Chivu, membru al juriului competiției.

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit filmului alb-negru În bătaia vântului/ In the crosswind (r. Martti Helde, Estonia).

O Mențiune specială i-a fost acordată filmului Pactul Stat-Mafia / La Trattativa, în regia Sabinei Guzzanti, un hibrid între documentar şi ficţiune

Cele șapte filme din competiția Cinepolitica au fost jurizate de scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și de Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Foto: The Russian Woodpecker – cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: