„The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a câștigat Leul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-shape-of-water-de-guillermo-del-toro-a-castigat-leul-de-aur/

Regizorul mexican Guillermo del Toro a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de la Veneţia cu lungmetrajul „The Shape of Water”, o delicată fabulă despre iubire şi, în acelaşi timp, o odă adusă diferenţelor dintre oameni.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2017

Juriul competiției oficiale de la Veneția a fost prezidat în acest de actrița americană Annette Bening.

„Dacă rămâneți puri și fideli năzuințelor voastre și în ceea ce credeți cu adevărat — în cazul meu în existența monștrilor — puteți să faceți tot ce vreți”, a declarat pe scenă cineastul mexican, după primirea trofeului.

„The Shape of Water” reprezintă o delicată fabulă despre iubirea dintre o femeie mută și visătoare și o stranie creatură amfibiană. În această poveste cu accente retro, superb filmată, singurii prieteni ai eroinei principale — interpretată de excelenta Sally Hawkins — sunt o colegă de culoare și un vecin gay. Acest film este o odă adusă diferențelor dintre oameni și un antidot contra „fricii și cinismului. – Guillermo del Toro.

Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint: „Foxtrot” (coproducție Israel, Germania, Franța, Elveția), regizat de Samuel Maoz

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor: Xavier Legrand, pentru filmul „Jusqu’a la garde” (Franța)

Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță: Charlotte Rampling, pentru rolul din filmul „Hannah”, de Andrea Pallaoro

Coppa Volpi pentru cel mai bun actor: Kamel El Basha, pentru rolul din filmul „The Insult”, de Ziad Doueiri

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Martin McDonagh, pentru filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Premiul Special al Juriului: „Sweet Country”, regizat de Warwick Thornton

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriță debutantă: Charlie Plummer, pentru rolul din filmul „Lean on Pete”, de Andrew Haigh

Festivalul de la Veneția, cunoscut și sub numele de „Mostra”, înființat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de Cannes și Berlin, festivalul venețian face parte din „Big Three”, o titulatură neoficială atribuită celor mai importante trei festivaluri de film din Europa. Cea de-a 74-a ediție a Mostrei a avut loc în perioada 30 august — 9 septembrie.

Foto: Guillermo del Toro – facebook

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.