„The Walks”: spectacol de teatru sub forma unei aplicații online
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-walks-spectacol-de-teatru-sub-forma-unei-aplicatii-online/

Pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), are loc un dialog online de excepţie care va marca lansarea în limba română a producţiei-experiment „The Walks”: doi dintre cei trei regizori şi fondatori ai Rimini Protokoll – Helgard Haug şi Stefan Kaegi – vor dialoga cu criticul de teatru Octavian Saiu despre cel mai recent demers al multi-premiatului colectiv din Berlin, recunoscut la nivel internaţional pentru abordările inovatoare în teatru.

Un articol de |30 septembrie 2021

Rimini Protokoll, în co-producție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București, lansează spectacolul „The Walks” – conceput sub forma unei aplicații online – și la București, cu o versiune în limba română accesibilă publicului din întreaga țară, dar și din întreaga lume. Dialogul va fi transmis live pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București.

Dialogul prilejuit de premiera în limba română a producției-experiment „The Walks”, semnată de celebra companie de teatru Rimini Protokoll, va aduce în discuție experiența acestui spectacol inedit la nivel artistic, dar și la nivel de receptare a publicului, cu atât mai mult cu cât lansarea versiunii în limba română are loc în contextul în care pericolul reînchiderii teatrelor pare iminent, ținând cont de faptul că România a intrat în valul patru al pandemiei de COVID-19. În acest sens, dialogul își propune să abordeze și un subiect de actualitate: viitorul teatrului din perspectiva a doi regizori revoluționari, multi-premiați la nivel internațional, într-o perioadă în care artele spectacolului sunt supuse provocării de a găsi noi formate hibride și digitale, de a experimenta și a inova, pentru a supraviețui. Moderat de profesorul, cercetătorul și criticul de teatru Octavian Saiu, dialogul cu artiștii Helgard Haug și Stefan Kaegi va avea loc în limba engleză, fără traducere și va fi transmis pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), live, pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București. Detalii complete despre transmisie pot fi consultate aici.

Odată cu pandemia, mersul pe jos în spațiul public a căpătat un nou sens. Un ritual străvechi și cotidian a devenit o componentă de bază a noii normalități: oamenii se întâlnesc, se plimbă, umblă prin cartiere, se joacă în natură și își redescoperă vecinătățile cu fiecare plimbare. „The Walks” este o colecție de scurte spectacole audio concepute pentru locuri specifice din oriceoraș și o invitație de a redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele, înțelegând mersul pe jos ca pe un scenariu teatral. Textul și regia producției sunt semnate de Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel, cei trei regizori care au fondat în anul 2000 celebrul colectiv de teatro Rimini Protokoll, distins, printre altele, cu PremiulEuropean de Teatru– Premio Europa – la categoria Noi Realități înTeatru sau Leul de Argint la cea de-a 41-a Bienală de Teatru de la Veneția.

Versiunea în limba română a producției „The Walks”este coordonată artistic și editată audio de Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai reprezentativi, avangardiști și complecși artiști în ceea ce privește experimentul în zona universului sonor din domeniul artelor performative și nu numai. Cele nouă plimbări audio-ghidate reunesc vocile a 12 performeri: Cătălina Bălălău,Vlad Bîrzanu,Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu. Regia tehnicășiînregistrarevoci: Alexandru Andrei, asistent coordonare artistică: Carmen Ghiurco, traduceri: Ondine Cristina Dascălița și Adina Olaru, grafică: Mihai Păcurar, trailer: Bogdan Botofei și Alina Calotă.

Aplicația THE WALKS este disponibilă atât pentru IOS – https://thewalks.page.link/ios, cât și pentru Android – https://thewalks.page.link/android. Este necesar un cod de activare care va fi disponibil, începând cu data de 1 octombrie, prin rețeaua Eventbook.ro. Acesta va da acces la toate cele nouă plimbări audio-ghidate. Pentru a face o plimbare – care devine în sine o experiență teatrală, trăită însă individual: sunt suficiente 20 de minute. Spectatorul / utilizatorul poate decide singur când dorește să facă plimbarea, în ce ordine, unde și în ce limbă (română, engleză, germană, franceză sau italiană).

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!