Thierry Fremaux – invitat special de la Cannes în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/thierry-fremaux-invitat-special-de-la-cannes-in-bucuresti/

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediţie, în 2010.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediție, în 2010.

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide astăzi, simultan, la Cinema Studio (20.00) și CinemaPRO (20.45), cu filmul premiat pentru regie la Cannes, Heli, în prezența cineastului mexican Amat Escalante.

Regizorul va răspunde întrebărilor publicului la finalul celor două proiecții de gală și se va întâlni cu jurnaliștii, urmând ca luni, de la 10.30, la Sala de cinema a UNATC, să susțină un masterclass cu intrare liberă, moderat de redactorul-șef al revistei „Sight & Sound”, Nick James.

Invitaților speciali anunțați deja – regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire și Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat și criticul de film Nick James – li se alătură Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Acesta revine la București după ce, în 2010, a lansat Les Films de Cannes à Bucarest împreună cu regizorul Cristian Mungiu.

Thierry Fremaux, un personaj important al cinematografiei

Din 2001, Thierry Fremaux semnează selecția și gestionează cel mai important festival de film din lume, lucrând îndeaproape cu marii cineaşti și producători. În 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei.

Citiţi şi: Cannes-ul se mută pentru o săptămână la Bucureşti

Thierry Fremaux este, totodată, directorul Institutului Lumière din Lyon și organizatorul Festivalului Lumière. În timpul mandatului său, numeroase producții românești au fost selecționate sau premiate la Festivalul de la Cannes. Thierry Fremaux va fi prezent sâmbătă, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, la proiecția specială a filmului J’enrage de son absence, alături de actrița și regizoarea Sandrine Bonnaire.

Thierry Fremaux

Thierry Fremaux va fi prezent la Les Films de Cannes à Bucarest

În paralel cu producțiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectați cineaști francezi, în cadrul Retrospectivei Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică și de public, vor fi proiectate la București.

Vineri, de la 16.30, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele mai atipice și mai frumoase biopic-uri realizate vreodată, Van Gogh. La finalul proiecției, partenera de viață a lui Maurice Pialat, producătoarea Sylvie Pialat, va răspunde întrebărilor publicului.

Seara, de la 20.00, Sylvie Pialat va fi prezentă și la proiecția specială Sous le soleil de Satan, filmul premiat cu Palme d’Or în 1987, cu Gérard Depardieu și Sandrine Bonnaire. Momentul urcării pe scenă a lui Maurice Pialat a devenit celebru după ce, fluierat de câțiva jurnaliști nemulțumiți, acesta a declarat: „Dacă voi nu mă iubiți, pot să vă spun că nici eu nu vă iubesc”.

Prima proiecție de la această ediție va fi cea a scurtmetrajelor de Cannes, la Cinema Studio, de la 15.00: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation), O umbră de nor, de Radu Jude, și Swimmer, de Lynne Ramsay – ambele selecționate în Quinzaine des Réalisateurs.

Regizorul Radu Jude va fi prezent la proiecție și va sta de vorbă cu spectorii. Intrarea este liberă la scurtmetraje, dar și la The Sugarland Express (15.30, Elvira Popescu), unul dintre cele trei filme de Steven Spielberg din festival și singurul premiat la Cannes din cariera sa, pentru scenariu.

De la ora 16.30, la CinemaPRO, spectatorii pot vedea și noul film al Sofiei Coppola, The Bling Ring/ Hoții de celebritate, despre un grup de adolescenţi care jefuiesc casele vedetelor de la Hollywood, fascinaţi de celebritate. Iar de la 18.30, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, ultra-violentul Only God Forgives (r. Nicolas Winding Refn), continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling pe afiș, va putea fi vizionat în premieră în România, la CinemaPRO.

Un eveniment special va fi și proiecția lui Manuscripts don’t Burn, de vineri, ora 17.30, la Cinema Elvira Popescu. Filmul lui Mohammad Rasoulof, distins cu Premiul criticii în secțiunea Un Certain Regard, a fost turnat în secret în Iran și nu conține generic, pentru a nu-i pune în pericol pe cei care au lucrat la el.

Filmul este inspirat de evenimente reale petrecute între 1988 și 1998, când regimul a pus la cale uciderea câtorva zeci de intelectuali și activiști politici care se opuneau Republicii Islamiste și legii sharia. Înaintea proiecției, fotograful Cristian Movilă va povesti despre perioada petrecută în Iran și va prezenta câteva dintre fotografiile realizate acolo.

Info:

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe.

Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.

Foto credit: Thierry Fremaux

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.