Thomas Ostermeier şi Luk Perceval, stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/thomas-ostermeier-si-luk-perceva-stele-pe-aleea-celebritatilor-din-sibiu/

Doi mari creatori ale căror spectacole au fost văzute pentru prima dată în România la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti – Thomas Ostermeier şi Luk Perceval – vor primi sâmbătă 18 iunie câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu, la ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru.

Un articol de Petre Ivan|17 Iunie 2016

În 2007, regizorul Thomas Ostermeier a venit în FNT la invitaţia directorului artistic Marina Constantinescu cu două spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen şi „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, producţii ale Teatrului Schaubühne din Berlin.

Thomas Ostermeier şi trupa lui minunată participau la Festivalul Naţional de Teatru şi la Bucureşti după succesul fulminant de la Avignon, la o ediţie de înalt nivel teatral şi cultural, al cărei director artistic asociat fusese chiar regizorul Ostermeier.

Îi cucerise pe iubitorii de teatru. Îi era deschis drumul spre un public avid de această artă. De atunci, a tot revenit în România cu alte spectacole la Craiova şi la Cluj. „Hamlet”, de pildă, prezentat în Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare în anul 2010 rămâne, după „Nora”, o producţie de neuitat.

Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier

Citeste si  Thomas Ostermeier: „Societatea noastră e dominată de frică“

În 2015, regizorul belgian Luk Perceval a fost invitatul special al Festivalului Naţional de Teatru. Marina Constantinescu a ales pentru ediţia de anul trecut impresionantul spectacol „Frontul” (Front) pe care Perceval l-a pus în scenă la Thalia Theatre Hamburg din Germania. Realizat în 2014, acest spectacol a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii de azi: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

De asemenea, Luk Perceval a avut în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece tineri actori români în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte liniştită, perfect concentrată”. O intensă experienţă artistică, o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse.

În 2014, prezent în România pentru prima oară, regizorul elveţian Daniele Finzi Pasca participa la ediţia din acel an a Festivalului Naţional de Teatru cu fastuoasa montare „Donka – o scrisoare către Cehov”, prezentată de Compania Finzi Pasca (Elveția) şi Festivalul Internaţional Cehov (Moscova).

Anul acesta Daniele Finzi Pasca revine în ţară, de această dată la Sibiu, cu spectacolul „Imaculata lume a circului”.

Festivalul Naţional de Teatru promovează şi susţine valorile Teatrului românesc, iar prin componenta sa internaţională a încercat întotdeauna să aducă în atenţia publicului român personalităţi marcante ale Teatrului Mondial, precum Lev Dodin, Patrice Chereau, Josef Nadj, Vera Mantero, Jean-Guy Lecat, Tamas Ascher, Sylvain Groud, Simon Toal, Jan Lauwers…

Foto: Thomas Ostermeier şi Luk Perceva, Aleea Celebrităţilor din Sibiu – sibfest.ro, Simion Buia

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

17
/05
/19

Două documentare germane revelaţie realizate la începutul anilor `90 despre noua viaţă de după comunism dintr-o comună bănăţeană şi despre călătoria unuia dintre localnici în America vor putea fi descoperite la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/05
/19

Expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte sunt incluse în programul celei de-a 15-a ediţii a Nopţii Muzeelor, care va avea loc la 18 mai. Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, dar şi Cel mai mic muzeu mobil sunt printre noile spaţii intrate în circuit, transmit organizatorii.

17
/05
/19

Fundația Calea Victoriei vă invită vineri, 7 iunie 2019, de la ora 20.00, la a șaptea ediție a Balului Bucureștiului Interbelic. În decorul de poveste oferit de sala Bizantină a Cercului Militar Național, găsiți magia balurilor fastuoase ale anilor ’20 și ‘30.

16
/05
/19

Keanu Reeves, cunoscut în special pentru interpretarea rolului Neo din trilogia ''The Matrix'', a primit marţi unul dintre cele mai vechi privilegii de la Hollywood, actorul lăsându-şi amprentele mâinilor şi picioarelor în cimentul din faţa TCL Chinese Theatre din California

15
/05
/19

CRONICĂ DE FILM Cum să redai just în cinema durerea pe care o provoacă celor rămași în urmă moartea unei persoane? Regizorul francez Mikhaël Hers oferă un răspuns emoționant în „Amanda” (2018), cronica plină de delicatețe a relației dintre un tânăr și nepoata sa, în Parisul de după un atac terorist.

15
/05
/19

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început aseară cu proiecţia lungmetrajului „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch, selectat în competiţie. Juriul este prezidat de Alejandro González Iñárritu, primul mexican preşedinte al juriului din istoria Festivalului de la Cannes.

15
/05
/19

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București organizează, în perioada 20 – 26 mai (pentru studiile de Master), respectiv 27 mai – 2 iunie (pentru studiile de Licență), Gala Absolvenților UNATC 2019. 

Page 1 of 79612345...102030...Last »