Thomas Richards susţine workshop-uri în cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/thomas-richards-sustine-workshop-uri-in-cadrul-festivalului-viata-e-frumoasa/

Invitat pentru a treia oară în Bucureşti, The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards revine în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă”.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Invitat pentru a treia oară în Bucureşti, The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards revine în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă“.

Coordonatorii programelor din cadrul acestui centru – Thomas Richards (foto sus, dreapta) şi Mario Biagini – se vor afla pentru prima dată în această formulă în România, cei doi urmând să susţină o conferinţă şi două workshop-uri destinate tinerilor profesionişti din domeniul artelor spectacolului, dar şi două spectacole menite să transpună spectatorii într-o lume cu totul aparte.

Thomas Richards şi Mario Biagini conduc în prezent The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, centru de investigaţie teatrală fondat în 1986, la Pontedera, Italia, sub influenţa conceptului de „teatru laborator”, iniţiat de Jerzy Grotowski. În cadrul Worcenter-ului funcţionează două echipe: „Focused Research Team in Art as Vehicle” (Echipa de Cercetare în „Arta ca Vehicul”), condusă de Thomas Richards precum şi „Open Program”, coordonat de Mario Biagini.

Workshop-urile, realizate conform principiilor care stau la baza Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, se vor finaliza cu două spectacole realizate cu participarea tinerilor artişti care au participat la sesiunile de lucru coordonate de cei doi practicieni.

Astfel, în încheierea workshop-ului susţinut de Mario Biagini va avea loc azi, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon – Foaierul Sălii Studio, spectacolul „The Hidden Sayings”, urmând ca vineri, 8 noiembrie, de la ora 19.00, şi sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Studenţesc Podul să aibă loc spectacolul de prezentare a rezultatelor workshop-ului susţinut de Thomas Richards – „The Wedding Chamber – a Meeting through Creation”.

Evenimente contextualizate cu participarea lui Thomas Richards

Programul destinat tinerilor profesionişti din domeniul artelor spectacolului muzical este completat de o conferinţă însoţită de o proiecţie retrospectivă a mai multor spectacole realizate de Thomas Richards şi Mario Biagini. La eveniment participă atât cei doi reprezentanţi ai Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, cât şi echipele lor.

Conceput sub forma unui spectacol-concert, „Not History’s Bones” se doreşte o sinteză vie a poeziei, cântecelor şi acţiunilor bazate pe versurile poetului american Allen Ginsberg (1927-1997). Inspirându-se din stiluri şi genuri muzicale diferite, membrii Workcenter-ului au elaborat şi compus toate piesele, declanşând o pluralitate de sensuri, percepţii şi intuiţii împărtăşite de cuvântul poetic.

Thomas Richards

Workshop-ul „The Living Room”, susţinut de către Thomas Richards

Pornind de la o activitate familiară care se poate desfăşura într-o sufragerie din casa fiecăruia dintre noi, „The Living Room” invită spectatorii să intre într-un tip de investigaţie referitoare la modul în care arta spectacolului se poate îmbogăţi şi poate fi îmbogăţită de relaţiile interpersonale şi realităţile cotidiene.

Spectatorul are astfel ocazia de a renunţa la anonimat şi de a deveni un oaspete. În cadrul acestei întâlniri, se desfăşoară un curs de acţiuni bazate pe cântece tradiţionale antice, dar şi texte care explorează trezirea şi confruntarea sinelui cu el însuşi, cu celălalt şi cu mediul.

Info:

Cele două reprezentaţii ale spectacolului de prezentare a rezultatelor workshop-ului susţinut de Thomas Richards vor avea loc la Teatrul Studenţesc Podul şi nu la Biblioteca Naţională a României.

Foto credit: Philip Salata, Thomas Richards

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.