Tiberiu Soare și Andrei Șerban au fost premiați la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-si-andrei-serban-au-fost-premiati-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

GalaPremiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00, avându-l ca amfitrion pe Vlad Ivanov.

Un articol de Andrada Văsii|20 martie 2013

Cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00 şi l-a avut ca amfitrion pe Vlad Ivanov.

Construită ca un adevărat spectacol de culoare, muzică, eleganţă, gala a fost un eveniment onorat de personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, spectatori, jurnalişti. Evenimentul a fost urmărit live de telespectatorii TVR2, ascutătorii Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş dar şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Au fost acordate premii pentru opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii. Din juriul ce a hotărât câştigătorii au facut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi scriitorul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

Ambianţa sonoră a fost asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

În cadrul galei au fost acordate cinci premii speciale:

Premiul de Excelenţă a fost decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi i-a revenit regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” s-a acordat tenorului Bogdan  Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale”- Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei  Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85”- Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

 

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Poezie i-a revenit lui Dan Sociu pentru volumul ‘’Poezii naive şi sentimentale’’ apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru Proză i-a revenit Florinei Ilis, pentru volumul ‘’Vieţile paralele’’, apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru Film  a revenit filmului După dealuri de Cristian Mungiu

Premiul pentru Teatru a fost decernat lui Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale

Premiul la categoria Arte  plastice a fost obţinut de pictorul Gheorghe Anghel

Premiul pentru Muzică i-a revenit dirijorului Tiberiu Soare

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”

Premiul pentru Ştiinţă-Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH

 

Credit foto: Mihai Barbu

 

 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.