TIFF 2014 în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-in-cifre/

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat spectaculos pe 8 iunie, cu premiera mult-aşteptată a filmului Boyhood (r. Richard Linklater) la care au asistat aproape 2000 de spectatori, în Piaţa Unirii din Cluj. În cele 10 zile de festival, TIFF-ul a transformat oraşul într-un imens centru cultural, cu sute de proiecţii, lansări, concerte, masterclass-uri şi dezbateri.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2014

Cele 217 filme din 55 de țări selecționate la această ediție au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus peste 63.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema. Lor li se adaugă spectatorii prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții, numărul lor depășind 100.000 în cele 10 zile de TIFF.

Circa 1000 de invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie – și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Site-ul TIFF, actualizat zilnic în timpul festivalului și conținând ample galerii foto și video, a avut 46.861 de vizitatori unici și 88.919 de vizite în cele 10 zile. 85% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmată în top de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța, Ungaria, Moldova, Austria, Spania și Italia. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima dată pe www.tiff.ro. Blogul oficial a avut peste 17.500 de vizualizări, printre cele mai populare articole fiind „10 lucruri de neratat la TIFF 13” și fotografiile însoțite de povești din secțiunea „Humans & Cinema”.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câștigat 10.000 de fani de la ediția precedentă și are în prezent peste 42.000. Numărul de like-uri la post-uri a depășit 20.000, iar cel al comentariilor a ajuns la 470.
Anul acesta, 413 voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF. Unii dintre ei au venit tocmai din Albania, Austria, SUA, Chile, Spania, Franța sau Polonia. Cel mai în vârstă voluntar are 52 de ani și a făcut parte din echipa de la Mănăștur Open Air.

Invitații străini, printre care actrița Debra Winger și cineastul Krzysztof Zanussi, distinși cu Premiul pentru întreaga carieră, producătorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza – directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, regizorii Peter Webber și János Szász, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

„Eu conduc un festival foarte mare la Chicago, dar sunt impresionat de selecţia TIFF din acest an. Sunt foarte impresionat de ceea ce văd, de tipul de filme, de genuri, de categorii, de nivelurile pe care le acoperiţi. Sunt gelos. Dar la mine vremea este mai bună decât la voi”, a declarat Michael Kutza, director și fondator al Chicago IFF și membru al juriului. „Am văzut filme extraordinare, am descoperit un oraş plin de cinefili şi asta este foarte pasionant. Mă gândesc chiar să revin aici pentru un film, pentru că oraşul pare pregătit să fie filmat”, a adăugat Kutza.

„Cred că TIFF, Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu, cu toată echipa lor, au una dintre cele mai bune selecții de film din lume. Aici am găsit cel mai mare număr de filme care îmi dau o perspectivă interesantă asupra lumii”, a remarcat și producătorul britanic Nik Powell, membru al juriului competiției.

„Îmi place festivalul! În prima oră după sosirea mea aici am întâlnit foarte mulţi oameni din industrie, pe care îi văd și la alte festivaluri. Dacă un festival reuşeşte să atragă acest tip de public, este un semn foarte bun. Felicitări!”, a declarat actrița Debra Winger, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră.

Publicația americană „The Hollywood Reporter” a relatat pe larg despre campania „Salvați Marele Ecran!” și apelul de strângere de fonduri pentru igienizarea și amenajarea Depozitului de Film de pe strada Maiakovski din Cluj în articolul cu titlul „Romanian Filmmakers Launch Campaign to Stop Cinema Closures”, iar „Screen Daily” s-a concentrat pe premii și pe proiectele dedicate industriei filmului în articolul de final de TIFF Transilvania Trophy goes to Spain.

Circa 50 dintre filmele din selecția TIFF 2014 pot fi văzute la București, la Cinema Studio, Elvira Popescu și J’ai Bistrot, între 10 și 19 iunie. Programul complet poate fi consultat pe www.tiff.ro.

Foto: Nicu Cherciu

23
/02
/15

"Birdman", de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru "cea mai bună imagine", "cel mai bun scenariu original" şi "cea mai bună regie".

21
/02
/15

Începe Cinema-edu, ediția a cincea. În perioada februarie-iunie, liceenii sunt invitați să participe gratuit la cel mai mare proiect de educație cinematografică și socială din Romania. Până acum, peste 50 de licee din țară s-au înscris în proiect.

20
/02
/15

Personalități din politică, justiție, media, cultură și societatea civilă sunt așteptate la premiera de gală a filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu. Covorul roșu se va întinde luni, 23 februarie, de la 19.30, la Palatul Național al Copiilor, unde câteva sute de invitați vor vedea în avanpremieră drama inspirată de controversatul caz Cristian Panait, și joi, 26 februarie, la CinemaPRO.

18
/02
/15

Filmul francez ,,Grand Central” va avea premiera în România pe 27 februarie. Pasiune, angoasă şi dragoste, în apropierea unei centrale nucleare, cu Léa Seydoux (noua "Bond Girl") şi Tahar Rahim (A Prophet).

18
/02
/15

Actriţa americană Jane Fonda, în vârstă de 77 de ani, a dezvăluit într-un interviu recent că fumează marijuana "din când în când", însă recunoaşte faptul că acel drog îi afectează adeseori judecata.

18
/02
/15

La noul festival de comedie aflat sub egida Anchor Grup, organizat de Plaza România și găzduit de Movieplex, vor putea fi vizionate 80 de scurtmetraje: 26 în competiția oficială, 33 în categoria destinată animațiilor și 21 în concursul consacrat filmelor studențești.

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.