TIFF 2014 începe astăzi! 10 zile de proiecţii şi 700 de invitaţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-incepe-astazi-10-zile-de-proiectii-si-700-de-invitati/

Ediţia cu numărul 13 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania începe astăzi, 30 mai, de la 20.45, în Piaţa Unirii Open Air din Cluj, cu ceremonia de deschidere, urmată de premiera naţională a filmului Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscar 2014.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2014

La gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, vor lua parte oficialități și personalități din lumea filmului. Până pe 8 iunie, spectatorii au de ales între 217 filme din 55 de țări, concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. În jur 700 de invitați români și străini sunt așteptați la TIFF.

Philomena (r. Stephen Frears)

Philomena (r. Stephen Frears)

La gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, „Salvați Marele Ecran!”. Proiecțiile încep în această dimineață, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF.

La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat A fi și a avea/ Etre et avoir, în prezența regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta în secțiunea 3X3. Votat Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toţi copiii se află în grija unui învățător.

Duminică, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema Florin Piersic, copiii și părinții se vor bucura de experiența Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton.

EducaTIFF cuprinde ateliere de animație, seminarii de critică de film, lecții de actorie cu Stefan Collier, actorul din filmul Regret!, proiecții 3D. Detalii despre program, aici.

Weekend la Castel:

Surprize îi așteaptă pe cei mici și la Castelul Banffy de la Bonțida. Pe 31 mai și 1 iunie, de la 12.00, copiii sunt invitați să învețe meșteșuguri vechi și meserii noi, în Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le sunt răsplătite în cupoane de distracție.TIFF

Cei care lucrează la meșterul olar, la tâmplar, bucătar, la pompieri sau la spital își câștigă dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de păpuși, spectacol de magie, fotbal și alte jocuri. Cei care au jucării vechi le pot aduce la consignație, unde vânzători simpatici, care știu să socotească, vor convinge alți copii să le cumpere.

Sâmbătă, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiți pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arăta copiilor cum poți crea muzică din obiecte reciclabile.

După lăsarea serii, de la 21.45, vor fi proiecții în aer liber pentru cei mari: sâmbătă – Bolondos vakáció/ Frumoasele vacanțe, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu și Ilinca Tomoroveanu, iar duminică, filmul 1984, în regia lui Michael Radford, care aniversează 30 de ani de la premieră. Detalii despre Weekend la Castel, pe www.tiff.ro.

La Casa TIFF, încep concertele în weekend

Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deșeuri reciclabile, diverse obiecte. Duminică, de la 22.00, Teodora Enache își va încânta audiența cu vocea care i-a adus supranumele de „Ella Fitzgerald a României”.

La Mănăștur Open Air, proiecțiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu Psihopații/ Killers, un thriller din secțiunea tematică Ochi pentru Ochi, nerecomandat minorilor. La Cinema Mărăști, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la 18.00 și 20.30. Un bilet achiziţionat pentru o proiecție va asigura accesul pentru două persoane. Primele filme, cele de vineri, sunt Dragoste în sânge/ Love Steaks, o poveste de dragoste între doi angajați ai unui hotel de lux, și Trăiască libertatea/ Viva la liberta!, o comedie acidă despre politică.

Weekend-ul e plin de filme bune, în toate secțiunile și locațiile. O premieră mondială, printre ele: 28 ½, povestea unui bărbat care pleacă în căutarea copilului pe care nu l-a cunoscut niciodată, proiectat în Focus Noul Film German pe 31 mai, de la 19.30, la Cinema Arta, în prezența regizorului Anton Gonopolski și a producătoarei Anna Guddat.

Pe Michael Kutza, director al Festivalului Internațional al Film de la Chicago și membru al juriului competiției TIFF, publicul îl va întâlni la proiecția specială a filmului Strictly Ballroom (r. Baz Luhrman) sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Arta.

Programul complet al festivalului precum și toate noutățile pot fi găsite pe www.tiff.ro. / Biletele pot fi cumpărate online, de pe www.biletmaster.ro, și de la casieriile TIFF.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.

Invitați speciali la TIFF 2014 

În jur 700 de invitați români și străini sunt așteptați la Cluj-Napoca, la cel mai mare festival de film din România. Regizori, actori, producători, distribuitori,

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi

directori de festivaluri vor sosi în zilele următoare la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

La Cluj sunt așteptați, printre alții, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelațiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, Cristina Flutur, membră a juriului competiției.

Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelență.

Printre invitații speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare onorat în secțiunea 3X3, Peter Webber, spaniolul Albert Serra, cineastul și artistul vizual Karim Ainouz, Christoph Terhechte şi Grainne Humphreys.

Vin la Cluj și actorul francez Olivier Rabourdin, regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar, regizorul și actorul american Scott Cofey, Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul și producătorul Uberto Pasolini, Katriel Schory, directorul Israel Film Fund, Alexandre Tchernookov – directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu.

Foto cu TIFF 2014, Philomena – Aldea Gabriel, Cinemagia

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.