TIFF 2014 şi cele 22 de povești românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-si-cele-22-de-povesti-romanesti/

22 de poveşti româneşti, 14 lungmetraje şi 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-aşteptata secţiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2014

Zilele Filmului Românesc la TIFF vor fi prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF 2014.

Poarta Albă, de Nicolae Mărgineanu, e drama a doi studenți care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuție pe Cristian Bota, Sergiu Bucur și Bogdan Nechifor.

În Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghiță (Europolis), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curți din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme și piese de teatru în portofoliu și un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d’homme cœur de bête (1999), face un rol memorabil.

TIFF 2014

Un ultim an in 114 minute

Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu Un ultim an în 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viața bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâșietor este revelația mea personală din programul ZFR al acestui an”, declară Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiției ZFR, comedia America, venim!, debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuție, printre alții, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică și Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi așteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului.

În afara competiției va rula și Afacerea Tănase. Leapșa pe murite (r. Ionuț Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase și Paul Goma, în 1982

Singurul film românesc care intră și în Competiția internațională TIFF 2014 e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr.

Despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public, la 23 de ani de la Revoluție, vorbește documentarul lui Vlad Petri, București, unde ești?, care va avea premiera oficială în Piața Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane.

Iar despre plăcerile noii generații – comedia #Selfie, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte și Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

În competiția Zilelor Filmului Românesc intră și documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, selecționat la Berlin, un experiment în care fiul și tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, Closer to the Moon, prima producție în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong și Vera Farmiga pe afiș, și La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo și trofeul pentru Cel mai bun debut.

Extrem de ofertante, ca povești și abordări, sunt cele 8 scurtmetraje din competiția ZFR

Va avea prima proiecție cu public la TIFF 2014 Start Anew World (r. Luiza Pârvu), o producție de epocă ambițioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranți români ajunși în Lumea Nouă. Florin Penişoară, Olimpia Melinte și Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908.

O altă premieră este Kowalski (r. Andrei Crețulescu), în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă trei bărbați care se întâlnesc într-un pub. „Primul are prea multe întrebări. Al doilea are un plan perfect. Al treilea nu are nici o şansă”.

Iulia Rugină (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, Să mori din dragoste rănită, în care un cuplu despărțit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.

Imediat după premiera mondială de la Cannes din cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, Trece și prin perete, al lui Radu Jude, o adaptare după o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF.

Surprinzător va fi și Plimbare (r. Mihaela Popescu), în care actrița Valeria Seciu face un rol neașteptat. La Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj mai concurează Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda și Madam (r. Andrei Ștefan Răuțu), și Tatăl nostru, al regizorului clujean Sergiu Lupșe.

Foto cu TIFF 2014 şi Zilele Filmului Românesc – www.tiff.ro

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.