TIFF 2015 – 12 filme surprinzătoare în competiţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-12-filme-surprinzatoare-in-competitie/

Dennis Lim, membru al juriului competiţiei TIFF 2015, consideră că lista celor 12 filme selectate este „surprinzătoare”, peliculele fiind interesante, şi a apreciat faptul că sunt promovaţi regizori aflaţi la primul sau al doilea lung metraj.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

TIFF 2015 / „Numărul de 12 filme selectate pentru competiţia TIFF este unul rezonabil, vom da mai multe premii, nu doar unul, vor fi marele premiu, premiul pentru regie, pentru actori, premiul juriului. Am fost membru al mai multor jurii, iar acest număr este unul bun. Suntem la jumătatea vizionării filmelor din competiţie, este o listă surprinzătoare, filmele sunt interesante, nu este o competiţie tipică, ci una care este concentrată pe regizori aflaţi la primul sau al doilea film, filmele alese au venit din părţi diverse ale lumii”, a spus Lim.

Potrivit acestuia, faptul că sunt filme realizate de regizori aflaţi la prima sau a doua peliculă înseamnă şansa „descoperirii de noi talente”.

Dennis Lim crede că cinematografia românească traversează în ultimii ani o perioadă fastă, apreciind că secţiunea Zilele Filmului Românesc este una dintre „cele mai tari” din cadrul TIFF 2015.

La rândul său, actriţa Olimpia Melinte, de asemenea membră a juriului TIFF 2015, a declarat că, în momentul jurizării unui

Olimpia Melinte, de asemenea membră a juriului TIFF 2015

Olimpia Melinte, de asemenea membră a juriului TIFF 2015

film, pentru ea, personal, „emoţiile sunt importante şi o poveste puternică”.

Ne-am împărţit cumva, eu mă uit mai atent la felul în care joacă actorii şi urmăresc emoţiile, actoria fiind un joc al emoţiilor. Dacă nu există emoţii, nu mă pot raporta într-un mod bun la ceea ce văd, aşa că asta mă interesează foarte mult. Dar nu sunt atentă doar la partea de actorie, sunt detalii pe care le observ fără să vreau, dacă îmi place povestea –  Olimpia Melinte.

Din juriul Competiţiei TIFF 2015 mai fac parte Violeta Bava din Argentina, George Ovashvili din Georgia şi Juliette Lepoutre din Franţa.

În competiţia TIFF 2015 sunt incluse un număr de 12 filme: Despre oameni şi oi, 10.000 de kilometri, Melody, Regii capitulează, Lecţia, Radiator, Melbourne, Parisul nordului, Incendiul, Nopţi de vară, 600 de mile şi Plan pe şase ani.

Premierea filmelor din competiţia TIFF 2015 va avea loc sâmbătă seară, în cadrul Galei de închidere a festivalului.


Foto: TIFF 2015, Olimpia Melinte – www.tiff.ro

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.