TIFF 2015 – Drame întunecate, parodii SF şi filme-şoc la ediţia din acest an a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-drame-intunecate-parodii-sf-si-filme-soc-la-editia-din-acest-an-a-festivalului/

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va aduce pe marile ecrane o serie de producţii cinematografice neaşteptate. Aşadar, mai multe drame psihologice, producţii horro şi thriller, dar şi filme poliţiste vor fi proiectate în secţiunile „Umbre”/”Shadows” şi „Fără limită”/”No Limit”.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2015

Răzbunări, drame psihologice, parodii SF şi abordări neaşteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului poliţist se regăsesc şi anul acesta în cele mai „întunecate” secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): „Umbre”/„Shadows” şi „Fără limită”/„No Limit”.

Pentru prima dată, poveştile din „Umbre-Scurtmetraj”/„Shadows Shorts” nu vor mai rula înaintea filmelor din competiţie, ci în calupuri separate. Spectatorii vor putea urmări 12 producţii selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”.

Vor rula, printre altele, „Pădurea neagră”/„El bosque negro”, „Copilul vădit”/„The Obvious Child”, „Accidentul”/„Broken Night”, „Secerătoarea”/„Autumn Harvest” şi „Stomacul”/„The Stomach”.

În „Umbre-Lungmetraj”, printre filmele selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov se află „Haemoo” (r. Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Pelicula  „transformă o tragedie reală într-un comentariu asupra inegalităţii sociale şi a costului supravieţuirii”, scria Variety.

Din Japonia vine, în premieră internaţională, o dramă cu accente horror, „Canalul răzbunării”/„The Revenge Channel” (r. Hisatake Kikkawa), în care o reuniune de clasă conduce la violenţe extreme, atunci când trei prietene decid să îi pedepsească pe cei care le-au agresat în timpul şcolii.

Darkness on the Edge of Town

Darkness on the Edge of Town

În „Întuneric la marginea oraşului”/„Darkness on the Edge of Town”, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neaşteptate inclusiv pentru protagonişti, atunci când o adolescentă promite să răzbune moartea surorii sale mai mari.

O poveste infuzată de crimă este şi cea a romancierului Eric Cherrière, care păşeşte pentru prima dată în spatele camerei pentru „Cruzime”/„Cruel”, o fascinantă dramă noir ce sondează motivaţiile unui criminal în serie.

De la Berlinală vine „Sibylle” (r. Michael Krummenacher), un thriller psihologic în care viaţa unei arhitecte este transformată tumultuos şi imprevizibil atunci când devine martora unui accident, în timpul unei vacanţe.

Tot din Germania, horror-ul romantic „În căutarea iubirii adevărate”/„True Love Ways” (r. Mathieu Seiler) face tranziţia de la un portret intim al unui cuplu în impas la o macabră cursă de-a şoarecele şi pisica.

Lista filmelor „întunecate” sau neconvenţionale de la TIFF e întregită de ultimele confirmări din secţiunea „Fără limită”/„No Limit”. „Navajazo” (r. Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno

The Chambermaid Lynn

The Chambermaid Lynn

2014, este un melanj de documentar şi ficţiune distopică, în care personajele supravieţuiesc într-un mediu ostil, la graniţa dintre SUA şi Mexic, „Dyke Hard” – o parodie muzicală SF despre o trupă rock de lesbiene, prezentată şi în TIFF Campus, iar „German Angst”, un omnibus şocant în trei părţi, cu poveşti despre dragoste, sex şi moarte într-un Berlin mistic.

Camerista Lynn”/„The Chambermaid Lynn” este o fabulă modernă despre fetişism în care protagonistele sunt un duo insolit: o menajeră obsesiv-compulsivă şi o lucrătoare sexuală dominatoare şi androgină.

În „Supernova”, va rula câştigătorul celui mai recent Leu de Aur de la Veneţia, noul film al lui Roy Andersson – „Un porumbel cugetând pe o ramură”/„A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”.

În aceeaşi secţiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold şi Alexei Gherman Jr. Distribuit în România de Macondo, „Phoenix”, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris împreună cu Harun Farocki, este povestea unei cântărrţe evreice care a supravieţuit Holocaustului, dar a rămas desfigurată. Drama lui Gherman, „Sub nori electrici”/„Under Electric Clouds”, aruncă o privire la Rusia anului 2017, la o sută de ani după revoluţia care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 14-a, se desfăşoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro/en

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.