TIFF 2017. Buster Keaton, animații din anii ’50 și indie britanic
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2017-buster-keaton-animatii-din-anii-50-si-indie-britanic/

Britanicii de la Public Service Broadcasting şi show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton şi animaţii din anii 30-50, concerte în spaţii inedite – Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 şi 11 iunie 2017, cu o selecţie puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2017

Biletele pot fi cumpărate în avans, în perioada următoare, pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.

Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, de la 12.00 (pentru copii) și 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, un eveniment special o va readuce la Cluj, la doi ani după Tabu, pe Christine Ott, cu cine-concertul Lotte, mon amour.

TIFF 2017

Public Service Broadcasting

Sedusă de farmecul unic al capodoperelor animate ale lui Lotte Reiniger (1899 – 1981), unul dintre pionerii animației cu siluete, Christine Ott a compus muzică originală care să redea magia acestor povești.

Artista franceză, care a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen sau Noir Désir, va fi acompaniată de Anne-Irène Kempf la alto și percuție. Bilete, aici.

„N-o să mai ai nevoie de nici o altă trupă, niciodată”, scrie Esquire despre duo-ul multi-instrumental britanic Public Service Broadcasting, care vine la TIFF cu un concert de neratat. Un mix fascinant de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă, muzica celor de la PSB va fi însoțită de un show vizual spectaculos. Pe fundal vor rula imagini din arhivele SUA și ale URSS din perioada 1957 – 1972, din timpul cursei pentru cucerirea spațiului.

Conceptul a fost lansat odată cu albumul The Space Race (2015), primit excelent de marile publicații și care i-a adus trupei concerte pe toate continentele. Concertul va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete, aici.

Charlie Cunningham

Charlie Cunningham

Una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926), va fi însoțit la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle. Format în 2008 de Romain Bercé și frații Sylvain și Mathieu Lemaire (chitară, saxofon, baterie), trio-ul propune o energie rock pentru un western antrenant, în care cascadoriile spectaculoase ale lui Buster Keaton te țin cu sufletul la gură.

The General/ Le Mécano du général a fost inclus în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile de revista Sight & Sound. Cine-concertul este programat luni, 5 iunie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete, aici.

Evenimente aparte la TIFF vor serile de concerte în biserici din Cluj. Pe 6 iunie, Jozef van Wissem, muzician și compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile

Jozef Van Wissem by Renaud Monfourny

Jozef Van Wissem by Renaud Monfourny

compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award 2016.

Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții”, scrie The New York Times. A susținut peste 800 de concerte solo la lăută în întreaga lume, a înregistrat sau cântat live cu Jarmusch, Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică și poetică l-au propulsat printre cei mai valoroși muzicieni contemporani. Bilete, aici.

Pe 8 iunie, Charlie Cunningham, una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, va încânta publicul TIFF cu melodii de pe noul album, Lines. Muzica sa este un mix de sensibilități folk cu pop și accente flamenco, împrumutate din cultura spaniolă după doi ani petrecuți la Sevilia.

După trei single-uri de succes, care i-au adus titlul de „Bloggers Choice for 2014” al Radio 1 (BBC), și-a lansat anul acesta primul album, Lines, pe care publicația Clash l-a decretat „un debut sclipitor”. „O bijuterie a folk-ului britanic”, apreciază Rolling Stone. Bilete, aici.

Detaliile despre locațiile celor două concerte vor fi anunțate în curând pe www.tiff.ro.

Biletele pot fi cumpărate în avans, în perioada următoare, pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.

Foto: TIFF 2017 –  www.tiff.ro

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.