TIFF Sibiu revine: peste 30 de filme și invitați speciali, între 5 și 8 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-sibiu-revine-peste-30-de-filme-si-invitati-speciali-intre-5-si-8-august/

Pentru al 15-lea an, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu între 5 şi 8 august. Timp de patru zile, la Sibiu vor fi proiectate câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, cu invitaţi speciali: programul include peste 30 de producţii, unele proaspăt premiate la TIFF 2021, precum şi premiere româneşti în prezenţa echipelor.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Proiecțiile vor avea loc în Piața Mică, Muzeul Național în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Sibiu (ultimul etaj) și la Cine Gold, cu respectarea măsurilor de siguranță aflate în vigoare.

În prima zi de festival, joi, 5 august, la Muzeul Național în aer liber Astra, sibienii vor putea urmări în premieră, alături de echipa filmului, documentarul România Sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), cel mai iubit film românesc de la TIFF 2021, unde a obținut Premiul Publicului. Inițiat în urmă cu 10 ani, România Sălbatică este cel mai amplu proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România. Tot joi, 5 august, în prezența echipei, va fi proiectat și filmul Asta-i viața / La vida era eso (r. David Martín de los Santos, cu Florin Piersic Jr.), în Piața Mică. O poveste emoționantă despre întâlnirea dintre două femei din generații diferite.

În selecția TIFF Sibiu se regăsesc și cele mai așteptate filme românești ale anului. Joi, 5 august, Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu), desemnat Cel mai bun film românesc (lungmetraj) la TIFF 2021, va fi proiectat la Cine Gold, în timp ce thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), distins cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, rulează în prezența realizatorilor vineri, 6 august, tot la Cine Gold.

Sâmbătă, 7 august, cei aflați în Sibiu au ocazia să urmărească în proiecție specială, avându-i ca invitați pe realizatori, producțiile Tata mută munții, cel de-al doilea film de lungmetraj semnat de Daniel Sandu, cunoscut pentru Un pas în urma serafimilor, #Dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), considerat Cel mai bun film românesc de debut la TIFF 2021, precum și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă), un remake românesc de succes al comediei-fenomen Perfetti Sconosciuti.

Filmul care a deschis oficial ediția 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, Annette (r. Leos Carax), ajunge în premieră la Sibiu, în două proiecții de festival: vineri, 6 august, în Parcarea supraterană Promenada Sibiu și sâmbătă, 7 august, la Cine Gold.

Tot din selecția Festivalului de Film de la Cannes (2021, Quinzaine des Realisateurs) este și Întregalde (r. Radu Muntean), o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozității. Filmul va putea fi văzut duminică, 8 august, în Parcarea supraterană Promenada Mall. La eveniment va fi prezent regizorul filmului, Radu Muntean.

Începând de vineri, 6 august, până duminică, 8 august, la Cine Gold vor avea loc proiecții pentru copii și adolescenți, în cadrul programului EducaTIFF. Selecția cuprinde: animația fantasy Nahuel și cartea magică (r. German Acuna), Mami / Petite Maman (r. Céline Sciamma), o poveste cuceritoare nominalizată la Ursul de Aur de la Berlinale 2021 și Blană bombă (r. Claudiu Mitcu), un film-documentar despre parcursul muzical al celor patru băieți din trupa Blană Bombă.

Bilete disponibile pe tiff.eventbook.ro.

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Mică și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă, în baza rezervării unui bilet cu valoare 0.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.