Ţigările si cinema-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/tigarile-si-cinema-ul/

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De joi, 17 martie, intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. Cinefilii autohtoni se mai pot bucura, cel puţin o perioadă (!), de scenele în care actorii lor preferaţi fumează în voie ţigară după ţigară pe marele ecran. Iar aceasta în ciuda statisticilor care spun că mulţi tineri se apucă de fumat tocmai din acest motiv.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

În prezent, 17 ţări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania şi Ungaria. Aceste ţări au interzis total fumatul în spaţii publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la serviciu (cu doar câteva mici excepţii).

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual îşi pierd viaţa din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

37% dintre tinerii fumători, inspiraţi de scenele văzute în filme

În Statele Unite, fumatul pe ecran este la originea a 37% dintre noii fumători adolescenți, se arată în mai multe studii. Conform unei evaluări americane, 6 milioane de tineri din SUA au început să fumeze în 2014 din cauza acestui aspect, 2 milioane dintre ei putând muri în viitor de boli legate de fumat.

Peste 40% dintre filmele americane conțineau în același an scene de fumat, dintre care 35% considerate vizibile de către tineri. Potrivit altui studiu, o avertizare clară afișată în film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tineri și ar permite evitarea unui milion de decese legate de fumat.

Cineaştiii protestează împotriva interzicerii fumatului în filme

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice italiene, printre care regizorii Paolo Sorrentino si Paolo Virzi, au protestat la începutul acestui an faţă de o propunere legislativă a guvernului republicii prin care fumatul ar urma să fie interzis in producţiile pentru micul şi marele ecran.

Este dificil sa iti imaginezi un film italian fara fumat. De la Clint Eastwood, care rula tutun in foite de tigara in fiecare western al lui Sergio Leone pana la Marcello Mastroianni care pufaia in filmele lui Federico Fellini, fumatul face parte din cultura italiana a marelui ecran, fiind foarte prezent si in viata reala. – Hollywood Reporter.

“Natura umană este imperfectă”, au scris reprezentantii industriei cinematografice. „Şi există o listă infinită de capodopere, în literatură si cinema, care au portretizat perfect viaţa oamenilor. Urmărind logica din spatele acestei propuneri legislative, o serie de alte elemente din aceste lucrari ar fi trebuit interzise sau limitate”, au completat cineastii.

„Cinematografia, literatura si exprimarea prin arta nu trebuie, in general, sa urmareasca nicio indrumare specifica. Nu ceri telina de la un macelar. Te va trimite la aprozar”, au mai spus, într-o scrisoarea deschisă, 20 dintre cele mai importante persoane din industria cinematografică italiană.

Foto: Ţigările si cinema-ul

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.