„Tigrul sibian” la Studioul Szigligeti
https://www.ziarulmetropolis.ro/tigrul-sibian-la-studioul-szigligeti/

În data de 6 martie, de la ora 19 va avea loc premiera piesei uneia dintre cele mai puternice voci ai dramaturgiei contemporane româneşti şi europene, Gianina Cărbunariu, cu titlul „Tigrul sibian”. Regia spectacolului este semnată de actriţa şi regizoarea Tünde Tóth.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

În 13 decembrie 2011, din cauza neglijenței îngrijitorului, un tigru a scăpat de la grădina zoologică din Sibiu. Animalul a hoinărit ore în șir prin oraș, până echipa compusă din polițiști, vânători și angajații de la Zoo l-a depistat și l-a împușcat cu tranchilizant. Apoi, cu un glonț. Drama prezintă această întâmplare reală, controversată din punctul de vedere a diferiților martori, printre care locuitorii orașului, turiști provenind din Occident, cerșetori, fiind „intervievate” animalele înșiși. Prin prezentarea acestor atitudini, piesa face un comentariu despre societatea europeană contemporană folosind ca punct de pornire un eveniment real, preluat de presa tabloid. În textul său, arată mai multe puncte de vedere, dar și partea de dos a fiecăruia.

Spectacolul beneficiază de traducere în limba română. Premiera va avea loc în data de 6 martie, de la ora 19, în Studioul Szigligeti. Următoarele reprezentații: 7 martie, ora 19 – Studioul Szigligeti; 17 martie, ora 19 – Sala Arcadia. Biletele pot fi achiziționate de la casieriile teatrului.

Din distribuție fac parte Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Trabalka Cecília, Tőtős Ádám. Scenografie este semnată de Florina Bellinda Vasilatos.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.