Timbuktu – Vedetă de cinema decoperită într-o tabără de refugiați
https://www.ziarulmetropolis.ro/timbuktu-vedeta-de-cinema-decoperita-intr-o-tabara-de-refugiati/

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din ţară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiaţi o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franţa, filmul a câştigat numeroase premii importante şi a obţinut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

Un articol de Liliana Matei|11 Iunie 2015

Timbuktu a pornit de la o poveste reală. În 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militanții islamiști. Motivul: mama și tatăl nu erau căsătoriți. Povestea l-a inspirat pe Sissako și a declarat că inițial filmul trebuia să fie un documentar.

Dar lucrurile au luat o altă întorsătură. ,,Nu poți să realizezi un documentar dacă oamenii nu sunt liberi să vorbească. Am renunțat la idee, cădeam în capcana de a face un film doar despre jihadiști. Doar ei aveau dreptul să vorbească și de regulă, știu să manipuleze camera”1, așa că Timbuktu este mai mult o ficțiune.

Filmările au început în Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat și s-au mutat în Mauritania. Cum nu există niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat în maniera tradițională, mărturisește Sissako. A trebuit să caute actorii în jurul său. A mers într-o tabără de refugiați din Mauritania , unde erau peste 50,000 de oameni. A căutat o fetiță în vârstă de 3 ani pentru unul din rolurile filmului.

Timp de 3 zile, era permanent urmărit de Layla (Walet Mohamed), o fetiță de 12 ani pentru care a și modificat scenariul. În momentul în care Sissako a trebuit să plece, asistentul lui i-a spus ” trebuie să faci ceva pentru Layla, își dorește extrem să joace în Timbuktu”. Așa și-a obținut rolul și a ajuns să fie cunoscută de publicul internațional.

Layla joacă rolul lui Toya, fiica unui cuplu care trăiește în deplină armonie în dunele din deșert. În oraș, oamenii suferă, neputincioși, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, țigările, chiar și fotbalul sunt interzise. Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stăpânește Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților străini. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS – un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.

Layla își interpretează rolul impecabil și nu lasă nicio clipă impresia că este prima sa experiență. Este naturală, frumoasă, și știe să dea profunzime personajului. Din 12 iunie, o vom urmări la cinema într-o poveste despre muzică, culoare și jihad. Timbuktu este un film care trebuie văzut. Sissako este un maestru și filmul i-a adus 7 premii César Awards , premiile François Chalais Award și Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes, în competiția oficială și lista poate continua.

Timbuktu poate fi vizionat din 12 iunie în București la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex, Pitești la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Botoșani la Cine Grand, în Constanța și Brașov la Cityplex și din 19 iunie la Cinema Studio.

Foto: Arnaud Contreras

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

04
/12
/18

ANALIZĂ Deși doar câteva își găsesc loc în sălile de cinema, în distribuții limitate care adună cel mult două mii de spectatori, documentarele românești merită o mai mare atenție. Este un cinema interesat în special de personaje carismatice, cu vieți ieșite din comun, și mai puțin de realități sociale sau politice.

03
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale”, va debuta pe 4 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier din cadrul UNATC. Intrarea este gratuită.

Page 1 of 22412345...102030...Last »