Timbuktu – Vedetă de cinema decoperită într-o tabără de refugiați
https://www.ziarulmetropolis.ro/timbuktu-vedeta-de-cinema-decoperita-intr-o-tabara-de-refugiati/

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din ţară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiaţi o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franţa, filmul a câştigat numeroase premii importante şi a obţinut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

Un articol de Liliana Matei|11 Iunie 2015

Timbuktu a pornit de la o poveste reală. În 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militanții islamiști. Motivul: mama și tatăl nu erau căsătoriți. Povestea l-a inspirat pe Sissako și a declarat că inițial filmul trebuia să fie un documentar.

Dar lucrurile au luat o altă întorsătură. ,,Nu poți să realizezi un documentar dacă oamenii nu sunt liberi să vorbească. Am renunțat la idee, cădeam în capcana de a face un film doar despre jihadiști. Doar ei aveau dreptul să vorbească și de regulă, știu să manipuleze camera”1, așa că Timbuktu este mai mult o ficțiune.

Filmările au început în Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat și s-au mutat în Mauritania. Cum nu există niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat în maniera tradițională, mărturisește Sissako. A trebuit să caute actorii în jurul său. A mers într-o tabără de refugiați din Mauritania , unde erau peste 50,000 de oameni. A căutat o fetiță în vârstă de 3 ani pentru unul din rolurile filmului.

Timp de 3 zile, era permanent urmărit de Layla (Walet Mohamed), o fetiță de 12 ani pentru care a și modificat scenariul. În momentul în care Sissako a trebuit să plece, asistentul lui i-a spus ” trebuie să faci ceva pentru Layla, își dorește extrem să joace în Timbuktu”. Așa și-a obținut rolul și a ajuns să fie cunoscută de publicul internațional.

Layla joacă rolul lui Toya, fiica unui cuplu care trăiește în deplină armonie în dunele din deșert. În oraș, oamenii suferă, neputincioși, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, țigările, chiar și fotbalul sunt interzise. Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stăpânește Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților străini. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS – un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.

Layla își interpretează rolul impecabil și nu lasă nicio clipă impresia că este prima sa experiență. Este naturală, frumoasă, și știe să dea profunzime personajului. Din 12 iunie, o vom urmări la cinema într-o poveste despre muzică, culoare și jihad. Timbuktu este un film care trebuie văzut. Sissako este un maestru și filmul i-a adus 7 premii César Awards , premiile François Chalais Award și Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes, în competiția oficială și lista poate continua.

Timbuktu poate fi vizionat din 12 iunie în București la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex, Pitești la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Botoșani la Cine Grand, în Constanța și Brașov la Cityplex și din 19 iunie la Cinema Studio.

Foto: Arnaud Contreras

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

13
/03
/19

Documentarul McQueen, un portret fascinant al vizionarului designer britanic, și cineconcertul The Inferno Unseen, care îmbină spectaculos muzica electronică cu imagini până acum nevăzute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), sunt primele titluri anunţate în selecţia Bucharest Fashion Film Festival, ce va avea loc între 11 și 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada și Fix | Botanical Bar.

12
/03
/19

PREVIEW Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe vineri la București. Așa că v-am propus un scurt ghid cu cele mai promițătoare proiecții, care să vă ajute la orientarea printr-un program extrem bogat, cu zeci de filme proiectate pe parcursul a zece zile.

10
/03
/19

Actriţa şi cântăreaţa Julie Andrews va fi recompensată cu Leul de Aur onorific, pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia de anul acesta. Cunoscută pentru rolurile din „Mary Poppins” şi „The Sound of Music”, Andrews a jucat în peste 40 de filme, inclusiv „Victor Victoria” (1982), regizat de fostul ei soţ, Blake Edwards.

10
/03
/19

CRONICĂ DE FILM Ca în cazul oricărui gen, există melodrame bune şi melodrame proaste. În ciuda numeroaselor sale nominalizări şi premii, inclusiv la Cannes şi Oscar, „Capernaum” (2018), al treilea film al regizoarei libaneze Nadine Labaki, este din a doua categorie.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

Page 1 of 23012345...102030...Last »