Timbuktu – Vedetă de cinema decoperită într-o tabără de refugiați
https://www.ziarulmetropolis.ro/timbuktu-vedeta-de-cinema-decoperita-intr-o-tabara-de-refugiati/

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din ţară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiaţi o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franţa, filmul a câştigat numeroase premii importante şi a obţinut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2015

Timbuktu a pornit de la o poveste reală. În 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militanții islamiști. Motivul: mama și tatăl nu erau căsătoriți. Povestea l-a inspirat pe Sissako și a declarat că inițial filmul trebuia să fie un documentar.

Dar lucrurile au luat o altă întorsătură. ,,Nu poți să realizezi un documentar dacă oamenii nu sunt liberi să vorbească. Am renunțat la idee, cădeam în capcana de a face un film doar despre jihadiști. Doar ei aveau dreptul să vorbească și de regulă, știu să manipuleze camera”1, așa că Timbuktu este mai mult o ficțiune.

Filmările au început în Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat și s-au mutat în Mauritania. Cum nu există niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat în maniera tradițională, mărturisește Sissako. A trebuit să caute actorii în jurul său. A mers într-o tabără de refugiați din Mauritania , unde erau peste 50,000 de oameni. A căutat o fetiță în vârstă de 3 ani pentru unul din rolurile filmului.

Timp de 3 zile, era permanent urmărit de Layla (Walet Mohamed), o fetiță de 12 ani pentru care a și modificat scenariul. În momentul în care Sissako a trebuit să plece, asistentul lui i-a spus ” trebuie să faci ceva pentru Layla, își dorește extrem să joace în Timbuktu”. Așa și-a obținut rolul și a ajuns să fie cunoscută de publicul internațional.

Layla joacă rolul lui Toya, fiica unui cuplu care trăiește în deplină armonie în dunele din deșert. În oraș, oamenii suferă, neputincioși, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, țigările, chiar și fotbalul sunt interzise. Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stăpânește Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților străini. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS – un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.

Layla își interpretează rolul impecabil și nu lasă nicio clipă impresia că este prima sa experiență. Este naturală, frumoasă, și știe să dea profunzime personajului. Din 12 iunie, o vom urmări la cinema într-o poveste despre muzică, culoare și jihad. Timbuktu este un film care trebuie văzut. Sissako este un maestru și filmul i-a adus 7 premii César Awards , premiile François Chalais Award și Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes, în competiția oficială și lista poate continua.

Timbuktu poate fi vizionat din 12 iunie în București la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex, Pitești la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Botoșani la Cine Grand, în Constanța și Brașov la Cityplex și din 19 iunie la Cinema Studio.

Foto: Arnaud Contreras

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.