Timișoara la cutie – un cadou de suflet pentru mici și mari
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-la-cutie-un-cadou-de-suflet-pentru-mici-si-mari/

Timişoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric şi principal pol de atracţie turistică al oraşului, aducând la viaţă 5 din clădirile emblematice ale oraşului, într-un format de miniaturi, puzzle şi cărţi poştale. Cutia oferă copiilor şansa de a cunoaşte mai bine oraşul Timişoara prin joacă, învăţând despre arhitectura şi istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

“După luni de izolare și apoi, de la o distanță și mai mare, tocmai din îndepărtata Polonie, a răsărit această idee, de dorul Timișoarei. Așa cum multora le e dor de (a)casă. Am creat acest proiect din dragoste pentru pentru arhitectura, istoria și poveștile savuroase ale Timișoarei și pentru a transmite dragul de oraș și copiilor noștri. Vă invităm să vă (re)îndrăgostiți de Timișoara, alături de copiii voștri și să priviți orașul prin ochi de turiști!” declară inițiatorii.

Creată împreună cu Dan Ungureanu, unul din cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii din România, cutia a fost gândită până la cele mai mici detalii, cu implicarea partenerilor de la Heritage of Timișoara, precum și a unor arhitecți, ghizi turistici și istorici.

Dan Ungureanu a redesenat o parte din harta centrului istoric al orașului, din care s-a creat un puzzle. Apoi s-au ales 5 clădiri provenind din diferite perioade istorice, genuri arhitecturale și poziții geografice, astfel încât să ne poarte într-o călătorie spațio-temporală diversă: Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, Fosta Casă “La Leu”, Opera Română din Timișoara, Cinematograful Studio. Aceste clădiri au fost redesenate sub forma unor cărți poștale cu dimensiunea A5, care pot fi și înrămate pe post de tablou, fiind niște bijuterii de artă ce cuprind detalii arhitecturale și emoționale cum doar Dan Ungureanu știe să o facă. Iar munca cea mai grea a fost aceea de a desena cele cinci clădiri în format planșă, care, prin decupare, îndoire și lipire să redea în miniatură clădiri emblematice ale Timișoarei.

Lansată în decembrie ca un produs de test, Timișoara la cutie s-a bucurat de aprecierea publicului timișorean dar și a celui național și din străinătate. S-au primit comenzi din toată țara dar și din SUA, Canada, Germania, Anglia, Luxemburg. Dacă prima cutie este despre cartierul Cetate, pe viitor se vor dezvolta cutii și pentru celelalte cartiere istorice ale Timișoarei dar și pentru alte orașe din România.

Istoria miniaturii se întinde până în antichitate, când Lucretius a observat că „un lucru mic poate oferi o analogie a lucrurilor mari și poate reda calea cunoașterii”. O miniatură poate dezvolta percepția asupra unor lucruri pe care credem că le cunoaștem, așa cum este în cazul acesta orașul.

Odată cu lansarea magazinului online se pot comanda atât setul complet, Timișoara la cutie, cât și componente ale acestuia sub titulatura de Timișoara la plic, ce cuprind: câte o clădire și cartea poștală aferentă, puzzle-ul și cartea poștală, cărțile poștale separat, stickere, etc.

Mai multe detalii despre acest nou și inedit proiect puteți afla pe www.timisoaralacutie.ro și www.facebook.com/TimisoaraLaCutie.

05
/03
/18

Astazi, de la ora 20.00, va avea loc la ARCUB, cea de a doua ediție Microistoria. Povești adevărate spuse pe viu. Proiectul arhivează povești ale oamenilor obișnuiți, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții.

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.