#TimpulSăCitim: lectura reduce stresul și te face să te simți mai puțin singur
https://www.ziarulmetropolis.ro/timpulsacitim-lectura-reduce-stresul-si-te-face-sa-te-simti-mai-putin-singur-2/

În ultimele două săptămâni, reţelele de socializare au fost invadate de sute de clipuri cu oameni care au citit sub hashtag-ul #timpulsacitim.

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2020

Numeroasele reacții de simpatie pentru campania Asociației Curtea Veche au făcut ca peste un milion de oameni din toată țara să afle astfel de beneficiile pe care cititul le poate avea asupra sănătății psihice și emoționale. În plus, Asociația Curtea Veche și-a luat angajamentul de a dona copiilor din medii defavorizate atâtea cărți câți cititori s-au filmat citind în cadrul campaniei între 1 și 14 noiembrie.

“Am constatat cu mare bucurie si multă speranță implicarea a peste 350 de ambasadori ai lecturii în proiectul Ascociației Curtea Veche #TimpulSaCitim. Le mulțumim tuturor: personalități, copii curajoși, tineri entuziaști, părinți convinși, scriitori atenți, iubitori de carte de toate vârstele care au citit preț de câteva minute și apoi au postat momentul pe internet. Prin timpul lor dedicat lecturii, au asigurat o carte donată de noi unui copil. Numărul cititorilor transformat în cărți a fost și dublat de Asociație, așadar donăm în total 700 de cărți. Vom reveni periodic cu această campanie pentru a încuraja împreună cititul și a oferi cărți celor care nu au o librărie în localitate. #TimpulSaCitim nu se va opri aici pentru că mereu este #TimpulSaCitim”, declară Iren Arsene Mate, presedinte și fondator al Asociației Curtea Veche.

 

Conform psihologilor, lectura e cel mai bun și la îndemână remediu pentru a face față perioadelor dificile, precum cea pe care o traversăm. Studiile confirmă acest lucru: 1 din 5 persoane care citesc se simte mai puțin singură. Cititul de plăcere scade cu 28% riscul de depresie, iar 30 de minute de lectură pe zi cresc media de viață cu 2 ani. 20 de minute de lectură pe săptămână te fac să te simți cu 20% mai mulțumit de viața ta[1], în vreme ce doar 6 minute de lectură reduc stresul cu 68%[2]. În plus, cititul cărților tipărite înainte de culcare te ajută să adormi: cititorii au cu 43% mai multe șanse să scape de insomnii. Cititul este recomandat pentru a crește toleranța la schimbare și a trece mai ușor peste perioade de izolare. Pe site-ul timpulsacitim.ro puteți găsi resurse cu statistici despre beneficiile lecturii.

Campania #TimpulSaCitim, pornită anul trecut de Asociația Curtea Veche alături de Curtea Veche Publishing și Leo Burnett Bucharest, și-a propus ca în fiecare an să demonstreze prin puterea exemplului personal că, oricât de ocupați am fi, ne putem găsi momente pe care să le dedicăm lecturii. Întrebați de ce nu citesc, românii invocă cel mai des lipsa timpului.

Zecile de mii de reacții, comentarii și distribuiri demonstrează nevoia lecturii în viețile noastre. Printre persoanele influente care s-au alăturat în această toamnă îndemnului la lectură #timpulsacitim se numără Alteța Sa Regală Principele Radu, Diana Bulimar, Marius Chivu, Nicolai Tand, Răzvan Exarhu, Laura Cosoi, Cornel Ilie, Sore Mihalache, Paul Ipate, Mihaela Bilic, Radu F. și Ramona Constantinescu, Cristina Stănciulescu, Alec Bălășescu, Alina Dumitrașcu, Lucian Negoiță, Raluca Anton, Alina Vîlcu, Carmen Firan, Marius Constantinescu și mulți alții, ale căror mesaje video le puteți găsi pe site-ul campaniei, timpulsacitim.ro.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.