#TimpulSăCitim: lectura reduce stresul și te face să te simți mai puțin singur
https://www.ziarulmetropolis.ro/timpulsacitim-lectura-reduce-stresul-si-te-face-sa-te-simti-mai-putin-singur/

Este dovedit ştiinţific, cititul te face să te simţi mai bine! 20 de minute de lectură pe săptămână te fac să te simţi cu 20% mai mulţumit de viaţa ta , în vreme ce doar 6 minute de lectură reduc stresul cu 68% .

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2020

Prin cea de a doua ediție a campaniei #TimpulSaCitim, Asociația Curtea Veche aduce în discuție beneficiile pe care lectura le poate avea pentru sănătatea psihică și emoțională și lansează o provocare: aceea de a citi împreună și în această toamnă, sub hashtag-ul #timpulsacitim.

 „Ajută-ne să demonstrăm că putem găsi #TimpulSăCitim! Filmează-te citind o pagină din cartea preferată, postează clipul cu hashtag-ul campaniei și setarea Public pe contul tău de Facebook sau Instagram până pe 14 noiembrie. Pentru fiecare nou cititor care ni se alătură astfel, noi vom dona câte o carte unui copil din mediile defavorizate.” – așa sună îndemnul Asociației Curtea Veche, care a reușit în ultima săptămână să împânzească rețelele de socializare cu clipuri video care promovează lectura de plăcere. Zeci de nume cunoscute, de la ASR Principele Radu al României, la scriitori, artiști, psihologi, jurnaliști, antreprenori, precum și zeci de cititori pasionați, au decis până acum să participe la inițiativa #TimpulSaCitim.

Conform psihologilor, lectura e cel mai bun și la îndemână remediu pentru a face față perioadelor dificile. Cititul este recomandat pentru a crește toleranța la schimbare și a trece mai ușor peste perioade de izolare. Conform studiilor, 1 din 5 persoane care citesc se simt mai puțin singure. Cititul de plăcere scade cu 28% riscul de depresie, iar 30 de minute de lectură pe zi cresc media de viață cu 2 ani. În plus, cititul cărților tipărite înainte de culcare te ajută să adormi: cititorii au cu 43% mai multe șanse să scape de insomnii. Pe site-ul timpulsacitim.ro puteți găsi resurse cu statistici despre beneficiile lecturii.

Campania #TimpulSaCitim, pornită anul trecut de Asociația Curtea Veche alături de Curtea Veche Publishing și Leo Burnett Bucharest, și-a propus să demonstreze prin puterea exemplului personal că, deși întrebați de ce nu citim, cel mai des spunem că nu avem timp, ne putem găsi momente pe care să le dedicăm lecturii. România rămâne una dintre țările unde se citește cel mai puțin. Într-o epocă a fake news-urilor și a încercărilor aduse de schimbările profunde și bruște din societate, cititul rămâne vital.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.