Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte deschide „ImPuls 2011”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-deschide-impuls-2011/

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls (Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie “Spectacole de colecţie”), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, o producţie a Teatrului Merlin din Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2015

În cele 12 zile de festival (7-18 noiembrie 2015) în care Teatrul Țăndărică își așteaptă publicul în ținută de sărbătoare, vor avea loc peste 70 de evenimente dedicate copiilor, tinerilor și adulților: 42 de spectacole de teatru din România (Timișoara, Oradea, Sibiu, Cluj, Târgu Mureș, Galați, Iași, Baia Mare, Brașov, Craiova și București) și din străinătate (China, Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Polonia), ateliere pentru cei mici, conferințe, dialoguri și discuții teatrale cu profesioniști din domeniu, lansări de carte, decernarea premiilor de excelență în animația românească, evenimentul aniversar și expoziția Călătoria lui Țăndărică.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls găzduiește spectacole dedicate noii generații de public, producții pentru copii și pentru adulți care vorbesc despre actualele tendințe în teatrul vizual și de animație la nivel mondial.

Dintre spectacolele dedicate celor mici, amintim:

  • Povestea lui HARAP ALB iese din carte şi capătă viaţă pe scenă duminică, 8 noiembrie, ora 19.00 prin spectacolul realizat de TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET GONG din Sibiu.
  • CEI TREI PURCELUŞI, spectacolul TEATRULUI NAŢIONAL PENTRU COPII din Beijing, China, care va avea 5 reprezentații, un spectacol menit să stimuleze imaginaţia copiilor şi să le deschidă drumul celor mici spre lumea teatrului.
  • Luni, 9 noiembrie, ora 18.00, cei mici sunt invitați să vadă POVESTIOARE AFRICANE, producție a COMPANIEI SUR LE FILS din Bruxelles, Belgia, o serie de povestioare amuzante, teribile şi incredibile, un spectacol de umbre, la limita dintre marionete şi teatru de obiecte.
  • TEATRUL DE DRAMĂ ŞI PĂPUŞI din Wałbrzych, Polonia ne propune, vineri, 13 noiembrie, ora 18.00, o altă versiune a poveștii SCUFIŢA ROŞIE. Michalinka, o micuță rebelă care se autointitulează Scufița Roșie, călătorește printr-o pădure care se transformă într-o sursă de cunoaștere.
  • Regizorul Gavriil Pinte propune “Libera circulație a lui Rapunzel în natură” sau “De pe calea firelor, pe calea undelor” prin audiția spectacolului de teatru radiofonic RAPUNZEL a TEATRULUI NAȚIONAL RADIOFONIC din București care va avea loc marți, 10 noiembrie, ora 20.30 și miercuri 18 noimebrie, la 17.30, precum și spectacolul RAPUNZEL, realizat la TEATRUL ȚĂNDĂRICĂ, susținut duminică, 15 noiembrie, ora 18.00.

Şi câteva dintre spectacolele dedicate tinerilor și adulților:

  • TALITA KUM, spectacol nonverbal al COMPANIEI RISERVA CANINI din Milano, Italia va surprinde publicul adult, miercuri 11 noiembrie, ora 18.00, cu povestea de dragoste dintre viață și existență, cu viziunea de a pune corpul uman în situația de a fi animat.
  • ADUNAREA PĂSĂRILOR, spectacolul nonverbal al teatrului gazdă, dedicat tinerilor și adulților, se va juca joi, 12 noiembrie, ora 19:15 și va prezenta o imagine a omului, a lumii, a dualităţii fiinţei umane în situaţii limită.
  • PISICA VERDE ne vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescență, dragoste și singurătate. Provocarea pe care o adresează publicului tânăr este să urce pe scenă alături de actori într-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a șase adolescenți și a unei seri care le va schimba viețile. Producția TEATRULUI PENTRU COPII ȘI TINERET LUCEAFĂRUL din Iași se va juca luni, 16 noiembrie, la ora 19.00.

O componentă la fel de importantă a acestui festival o constituie dezbaterile, dialogurile și conferințele realizate de profesioniști în domeniu, de critici și personalităti marcante la nivel mondial, care vorbesc despre teatrul de animație din trecut dar și ImPulsdespre teatrul vizual contemporan. Amintim doar două dintre acestea:

Așadar, luni, 9 noiembrie, la ora 19:15, domnul RADU BOROIANU- actualul președinte al Institutului Cultural și fost director adjunct artistic la Teatrul Țăndărică și domnul VLADIMIR SIMON – fost secretar literar al Teatrului Țăndărică, vor vorbi despre păpuşi şi marionete. Vor încerca să reconstituie momente memorabile ale vieţii de zi cu zi într-un aşezământ cultural în care, înainte de 1989, prietenia şi credinţa în puterea artei au reuşit să atenueze dificultățile unor vremuri deloc confortabile.

OCTAVIAN SAIU – profesor, cercetător şi critic de teatru va susține vineri, 13 noiembrie, la ora 19:15, conferința MIT ȘI TEATRALITATE ÎN ANIMAȚIA CONTEMPORANĂ. Această conferință va oferi câteva teme de analiză a raportului între animația contemporană și poemele eterne prin care avem șansa de a pătrunde tainele universului – cu ochii larg deschiși ai copilului sau cu privirea atentă spectatorului matur.

În semn de prețuire pentru întreaga activitate dedicată teatrului, se vor acorda două mari premii de excelență: Premiul Michaela Tonitza Iordache de excelență în animația românească și Premiul de excelență pentru corpul tehnic în animația românească.

Tot în cadrul festivalului, Teatrul Țăndărică va continua Campania DĂRUIEȘTE ZÂMBETE, DONEAZĂ CĂRȚI ȘI JUCĂRII, ce are ca scop colectarea de cadouri pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani, intrenați la Spitalele “Marie Curie” și “Grigore Alexandrescu” din București. Donațiile se pot face până în data de 13 decembrie, la sediul din Lahovari și la librăria Cărturești Verona.

Programul complet este disponibil pe site-ul Teatrului Ţăndărică si aici.

Biletele se pot achizitiona ONLINE

Foto: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte deschide,  ImPuls – teatrultandarica.ro/agentia

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.