TITANE, marele câștigător la CANNES 2021, în cinema din 3 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/titane-marele-castigator-la-cannes-2021-in-cinema-din-3-decembrie/

„Titane”, cel mai şocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independenţa Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de şoc la Cannes, mai mulţi spectatori pierzându-şi cunoştinţa în timpul proiecţiei.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2021

Filmul i-a adus regizoarei Julia Ducournau trofeul Palme d’Or, care astfel a devenit a doua femeie din istoria festivalului câștigătoare a prestigiosului premiu.

„În urma unei serii de crime misterioase, un părinte îşi regăseşte fiul dispărut cu zece ani în urmă. Titan: metal extrem de rezistent la căldură şi coroziune, potrivit pentru aliaje durabile.” Acesta este sinopsis-ul filmului pe care publicația americană The Hollywood Reporter îl descrie drept „impertinent și coios”, Sight and Sound ca „tandru și pervers romantic”, iar Collider spune despre el că este „un film bizar, amuzant, tandru, sexy, sângeros”.

„Titane” spune povestea unei tinere a cărei viață este marcată de un accident de mașină în care a fost implicată în copilărie, abundă în scene ultra-violente și atinge teme precum paternitatea, identitatea de gen sau relația om-mașină. Este cel de-al doilea lungmetraj regizat de Julia Ducournau (38 de ani), care a mai câștigat două premii la Cannes, atât pentru primul ei scurtmetraj, „Junior” (2011), cât și pentru filmul de debut, „Raw” (2016).

„Opera unui vizionar nebun care-și stăpânește pe deplin mintea sălbatică. O sclipitoare arie de foc și metal”-  spune Indiewire despre filmul care va reprezenta Franța la Oscar și la European Film Awards, unde este triplu nominalizat (la categoriile cel mai bun film, cea mai bună actriță și cel mai bun actor).

„Am vrut să fac un film care inițial poate părea de „neiubit” din cauza violenței sale, dar apoi să ne atașăm profund de personaje și în cele din urmă să primim filmul ca pe o poveste de dragoste. Sau mai bine zis, o poveste despre „nașterea iubirii” pentru că, în acest caz, totul este o chestiune de alegeri”, spune Julia Ducournau despre „Titane”.

Protagoniștii filmului sunt Agathe Rousselle (33 de ani), la primul ei rol în lungmetraj, și cunoscutul actor francez Vincent Lindon, câștigător al premiului pentru cel mai bun actor la Cannes 2015 pentru rolul din „Legea pieței”/„La loi du marché”. Dacă pentru rolul feminin, Julia Ducournau a căutat de la bun început o față necunoscută, rolul bătrânului tată practicant de bodybuilding a fost scris special pentru Vincent Lindon, un vechi prieten al regizoarei, avându-l ca referință pe Harvey Keitel în „Bad Lieutenant” al lui Abel Ferrara.

„Titane” va rula în cinematografe din 3 decembrie, distribuit de Independența Film.

În lunile următoare, Independența Film va aduce pe marile ecrane din România filme prezentate și premiate la Cannes 2021 – „Trei etaje”/ „Tre piani” (r. Nanni Moretti, data lansării: 7 ianuarie), „Cea mai rea fată din lume”/ „The Worst Person in The World” (r. Joachim Trier, data lansării: 4 februarie), „Un erou”/ „A Hero” (r. Asghar Farhadi, data lansării: 25 februarie), „Paris, arondismentul 13”/ „Paris, 13th District” (r. Jacques Audidard, data lansării: 11 martie), „Where is Anne Frank” (r. Ari Folman), „Cow” (r. Andreea Arnold)  -, sau la Veneția – „Madres Paralelas” (r. Pedro Almodóvar, data lansării: 1 aprilie), „L’événement” (r. Audrey Diwan), care o are în rolul principal pe românca Anamaria Vartolomei.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Dinfilme.ro, Films in Frame, Movienews, Spotmedia, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.