”Titanic”, ”Cei 7 magnifici”, ”Jurrasic Park”:  concert de muzică de film la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/titanic-cei-7-magnifici-jurrasic-park-concert-de-muzica-de-film-la-sala-radio/

La finalul acestei stagiuni, vineri, 21 iunie (19.00), la Sala Radio, ultimul concert pe care Orchestra Naţională Radio îl prezintă publicului este un eveniment cu totul special! Dedicat în întregime muzicii de film, concertul vă propune partituri din lungmetraje celebre, semnate de cei mai mari compozitori ai genului.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2019

Cine nu recunoaște astăzi notele din As Time Goes By din celebrul film Casablanca sau tema muzicală a lui Luke din Războiul Stelelor? Chiar dacă adesea nu o auzim conștient atunci când urmărim un film, fiind captivați de imagine, suntem permanent influențați de muzica pe care o auzim în fundal.

Muzica de film are un rol hotărâtor în succesul unei pelicule cinematografice: ea creează mare parte din atmosfera filmului și din tensiunea poveștii și poate contribui la transformarea unui film într-o capodoperă cinematografică.

Orchestra Nationala

La finalul acestei stagiuni, vineri, 21 iunie (19.00), la Sala Radio, ultimul concert pe care Orchestra Națională Radio îl prezintă publicului este un eveniment cu totul special! Dedicat în întregime muzicii de film, concertul vă propune partituri din lungmetraje celebre, semnate de cei mai mari compozitori ai genului.

Vă veți bucura la Sala Radio de muzica din ”Titanic” – James Horner, ”Cinema Paradiso” – Ennio Morricone,  ”Lista lui Schindler” și ”Jurrasic Park John Williams, ”Cei 7 magnifici” – Elmer Bernstein etc.

Astăzi, compozitorii care creează muzică de film se bucură de mare succes: creațiile lor sunt extrem de valoroase și de sine stătător, adesea imprimate pe albume și cântate în sălile de concert din întreaga lume. În cele mai reușite cazuri, notoritatea unei lucrări muzicale poate chiar să depășească celebritatea filmului din care face parte.

Over the Rainbow interpretat de Judy Garland în Vrăjitorul din Oz (1939) este unul dintre cele mai cunoscute șlagăre din toate timpurile; celebrul hit My Heart Will Go On, interpretat de Céline Dion, pentru Titanic s-a vândut pe album în 15 milioane de exemplare (în SUA) și a obținut 4 premii Grammy și un Oscar.

JOZSEF HORVATH

Evenimentul va fi dirijat de JÓZSEF HORVÁTH. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Muzica de film – facebook, Virgil Oprina

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.