Titu Maiorescu, Gică Petrescu şi José Saramago – ŞTIAŢI CĂ… ?
https://www.ziarulmetropolis.ro/titu-maiorescu-gica-petrescu-si-jose-saramago-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 18 iunie s-au stins din viaţă personalităţi precum Titu Maiorescu, Gică Petrescu, José Saramago sau Maxim Gorki? De asemenea, astăzi, 18 iunie 2014, faimosul muzician englez (Sir) Paul McCartney îşi sărbătoreşte cea de-a 72-a aniversare.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2014

Titu Maiorescu (1840-1917) a fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici şi de cultură români. El a fost cel care a descoperit şi încurajat mari autori în drumul spre recunoaşterea lor naţională. Printre aceştia:Ion Luca Caragiale, Octavian Goga sau Mihai Eminescu.

Darul cel mai semnificativ al lui Maiorescu a rămas intuiţia, o putere vizionară ieşită din comun, care i-a permis să identifice principalele probleme cu care se confrunta orizontul cultural românesc la acea vreme. De aceea, el rămâne în istoria poporului nostru drept un ctitor al literaturii şi mecena al multor scriitori.

De asemenea, Titu Maiorescu a intrat în istorie şi ca autor al unor declaraţii calomnioase de imoralitate proferate de adversarii politici, fapt pentru care a fost TITU maiorescususpendat din învăţământul universitar. Celebru rămâne şi discursul lui misogin, susţinut într-o conferinţă la Ateneul Român, în 1882, când a susţinut că femeile îşi merită locul de la marginea societăţii din cauza creierului lor prea mic. Titu Maiorescu a murit pe 18 iunie 1917, la vârsta de 77 de ani, în urma unei boli de cord, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Tot într-o zi de 18 iunie:

1815: Bătălia de la Waterloo (Belgia), în urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), a fost înfrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut definitiv tronul Franței.

1925: S-a votat Legea pentru reglementarea repausului duminical și sărbătorilor legale.

1951 A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25km de granița României cu Iugoslavia.

S-au născut:

1909: Lena Constante, artist plastic român (d. 2005)

1942: Paul McCartney, muzician englez (Beatles)

MELODIA ZILEI – Hey Jude, Paul McCartney & Friends

Piesa Hey Jude a fost scrisa de Paul McCartney pentru fiul lui John Lennon – Julian – în perioada divorţului părinţilor săi, piesa s-a numit iniţial „Hey Jules”. …Iar John mereu a susţinut că „a simţit” că melodia i s-a adresat chiar lui. Înregistrarea de pe single durează 7 minute şi 11secunde, fiind cel mai lung hit care a ajuns pe locul întâi în topul UK până în acel moment. În SUA a stat 9 săptămâni pe primul loc (record pentru un single Beatles).TITU MAIORESCU

1972: Infernus, muzician norvegian

S-au stins din viaţă:

1464: Rogier van der Weyden, pictor flamand (n. 1400)

1917: Titu Maiorescu, critic, eseist, estetician, filosof, scriitor și politician român

1921: Eduardo Acevedo Díaz, prozator, politician și jurnalist uruguayan (n. 1851)

1936: Maxim Gorki, scriitor rus (n. martie 1868)

2000: Nancy Marchand, actriță americană de televiziune (n. 1928)

2006: Gică Petrescu, interpret român de muzică ușoară și de petrecere (n. 1915)

2010: José Saramago, scriitor portughez (n. 1922)

Foto cu Titu Maiorescu, Gică Petrescu şi José Saramago – Wikipedia, facebook

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.