TNTm anunță FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/tntm-anunta-fest-fdr/

Teatrul Naţional din Timişoara anunţă organizarea ediţiei 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti, şi finalizarea selecţiei spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2016

FEST-FDR îmbracă haine de toamnă, fiind programat în perioada 24 – 30 septembrie. Modificarea perioadei cu care publicul s-a familiarizat în ultimii ani a fost dictată de dificultăți birocratice care au îngreunat finalizarea secțiunii FDR,  modulul de tradiție al acestui festival al cărui concept îl reprezintă întâlnirea și dialogul dintre cele două secțiuni: spectacole pe texte românești de teatru (FDR) și spectacole internaționale și spectacole în aer liber (FEST).

La fel ca în anii precedenți, secțiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc – FDR – urma să propună o panoramare a anului teatral anterior. Trebuie precizat că selecția realizată de teatrologul Oana Borș a trebuit să țină cont și să se adapteze impunerilor financiare ale acestei ediții și, în consecință, reprezintă cu precădere un punct de vedere, și mai puțin o imagine detaliată a anului teatral scurs de la precedenta ediție a festivalului.

Selecția modulului FDR2016 aduce laolaltă nume majore ale dramaturgiei românești – de la Eugène Ionesco sau Mihail Sebastian – la autori contemporani, cum ar fi Peca Ștefan, Elise Wilk, Bogdan Georgescu, Csaba Székely, Radu Iacoban etc.

Selecția modulului FDR reunește următoarele titluri:

  1. LECŢIA de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  2. STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, regia Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO – Casa Bălcescu
  3. ANTISOCIAL de Bogdan Georgescu, regia Bogdan Georgescu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  4. PISICA VERDE de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafărul” Iași
  5. AI MEI ERAU SUPER, regia Cristian Ban, Teatrul  Clasic „Ioan Slavici” Arad
  6. ANUL DISPĂRUT. 1989 de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineau, Teatrul Mic București
  7. CASA CU PISICI de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban, Teatrul Mic București
  8. TIHNĂ de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklos”
  9. SECRETUL FERICIRII de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru și Asociația Catharsis
  10. MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureș
  11. SHAKESPEARE PENTRU ANA, un spectacol de Luminiţa Ţâcu, Centrul de Arte „Coliseum” , Chişinău
  12. ROMO SAPIENS, un spectacol de Kincses Réka, Alina Nelega, Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociația SüdOst Europa Kultur e.V., Teatrul Național Târgu Mureș, Asociația Romo Sapiens-Rudy Moca

chery-orchard-05-m

Modulul FEST propune următoarele titluri:

  1. PESCĂRUȘUL, după A.P. Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn, Teatrul Voskresinnia, Liov, Ucraina (spectacol în aer liber)
  2. SUMMIT_ 2.0, compania Osmego Dnia, Polonia (spectacol în aer liber)
  3. KORI KORI, compania Oposito, Franța (spectacol în aer liber)
  4. SALONUL 6. UNDERGROUND, Kiev Modern Ballet (Ucraina)

Vom reveni cu informații privind programul integral al FEST-FDR.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.