Toamnă rodnică și frumoasă la Teatrul Metropolis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/toamna-rodnica-si-frumoasa-la-teatrul-metropolis/

Teatrului Metropolis i-a fost dor de publicul său, iar din 14 septembrie vă aşteaptă cu o splendidă nouă stagiune! Mai jos găsiţi toate detaliile despre numeroasele spectacole programate.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 septembrie 2023

14 dintre spectacolele cele mai de succes ale Teatrului din strada Mihai Eminescu nr. 89 vă așteaptă din 14 septembrie. Mai jos găsiți detalii despre toate spectacolele din septembrie dar și din octombrie.

Joi 14 septembrie, ora 19:30 – Sala Mică

SUNT UN CRIMINAL ȘI UN TATĂ DE FAMILIE

Adaptare după romanul omonim de Fabio Rubiano

Regia: Alejandro Durán. Scenografia: Ana Ruxandra Manole. Coregrafia: Cristina-Maria Misirgic. Sound design: Adrian Piciorea

Distribuție: Denis Imbrescu, Vlad Brumaru

În realitatea paramilitară a Columbiei, un torționar își dezvăluie cu calm, simplitate și o doză de ironie secretele lui întunecate. Viața lui înseamnă tensiunea permanentă dintre atrocitățile pe care le săvârșește și încercarea de a fi un soț și un tată bun, așa cum înțelege el că ar trebui să fie. Personajul ne poartă pas cu pas printre sarcinile lui, care presupun interogarea și torturarea unor suspecți, justificându-și în permanență acțiunile prin viziunea sa extremistă asupra lumii. Sunt un criminal și un tată de familie este un spectacol care, prin mijloace teatrale, explorează „banalitatea răului”, așa cum a enunțat-o Hannah Arendt.

Proiect câștigător în cadrul programului StarT, ediția I – 2022.

„Acțiunea se desfășoară într-un spațiu intim și familiar unde căutăm, prin diferite mijloace de expresie, să generăm în spectator diferitele senzații și stări prin care trece personajul. Prin intermediul sunetelor, al camerelor video, al mirosurilor și atingerii diferitelor texturi ale alimentelor pregătite în timpul spectacolului de către actori, dorim să recompunem realitatea subiectivă a acestui personaj terifiant și fascinant totodată.” (regizorul Alejandro Durán)

Audiență: 16+. Bilete aici.

 

Vineri 15 septembrie și Sâmbătă 16 septembrie, Vineri 6 octombrie

Ora 19:00 – Sala Mare

BALENA, de Samuel D. Hunter

Regia și traducerea: Andrei Huțuleac. Adaptarea: Corina Moise. Scenografia: Maria Nicola

Distribuția: Sorin Miron, Corina Moise, Cătălina Mihai, Ștefan Radu, Andreea Mateiu

Charlie nu a mai ieșit din casă de ani de zile. Nici măcar să întâmpine curierii care îi livrează mâncarea. Charlie este foarte bolnav. S-ar putea ca aceasta să fie ultima săptămână din viața lui. Spectacolul „Balena” ne transformă în martorii încercării unui om însingurat de a se împăca cu propriile alegeri și, mai ales, de a câștiga iertarea celor pe care îi iubește.

„Balena este o poveste despre iubire, dar mai ales despre absența ei. Despre marele gol pe care iubirea îl lasă, atunci când decide să plece, și despre efortul disperat al oamenilor de a umple golul acela cu ceva. Mi-am dorit mult să fac un spectacol la care publicul să aibă sentimentul că privește personajele și povestea lor ca prin gaura cheii. Și, cu ajutorul unei echipe extraordinare de creație, cred că am reușit.” (regizorul Andrei Huțuleac)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Duminică 17 septembrie / Vineri 6 octombrie, Sâmbătă 28 octombrie

Ora 19:30 – Sala Mică

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI, de Mimi Brănescu

Regia: Claudio Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu. Distribuție: Vlad Zamfirescu, Mirela Oprișor

Două perspective suprapuse ale aceleiași povești. Un bărbat și o femeie rememorează parcursul relației lor, de la primele până la ultimele clipe trăite împreună. Cei doi povestesc, interoghează și dialoghează fără a se întâlni concret, deși se află permanent pe aceeași scenă. „Dumnezeul de a doua zi” este radiografia unei iubiri, îmbolnăvite în timp de apăsări, deziluzii și monotonie.

„Textul poate fi citit în mai multe feluri: ca o poveste de dragoste romantică sau ca trei povești de dragoste; ca drama unui cuplu sau ca dramele a trei cupluri; ca o satiră la adresa societății românești de azi sau ca o invitație la o meditație asupra sensului dimineților de a doua zi (pentru că, nu-i așa, orice s-ar întâmpla, există întotdeauna o nouă bună dimineața).” (regizorul Claudiu Goga)

Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 16+. Bilete aici.

 

Luni 23 octombrie, ora 19:00 – Sala Mare

BRAINSTORM

de Diana Mănăilă, adaptare după Ned Glasier, Emily Lim și Company Three

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă

Distribuție: Daniel Stănciucu, Andrei Barbu, Alexandra Oiște / Lorena Luchian, Adrian Ionescu / Vladimir Purdel, Kiki Simion / Mia Ionescu, Diana Mănăilă, Yasmin Petroșanu / Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mândruță / Vlad Lință, Sven Răducanu / Ștefan Radu, Jawad Shahbazimoghadam

Unsprezece adolescenți se luptă cu „furtunile” neuronale din mințile lor, creatoare de frustrări, temeri și emoții intense, cărora nici ei nu le pot pătrunde înțelesul câteodată. Brainstorm este un spectacol despre adolescenții din ziua de azi, o generație care, pentru mulți dintre părinți, este imposibil de înțeles.

„Este un spectacol pentru toate categoriile de vârstă. Vorbește despre potențiale neînțelegeri cu privire la aspectul transgenerațional. Te îndeamnă la introspecție, iar pentru că soluții sunt la tot pasul, ele trebuie doar aplicate. Nu există momentul perfect pentru acest lucru, trebuie doar să ai curajul să vorbești. Adolescenții nu sunt «niște adulți de foarte slabă calitate», iar prin acest spectacol am încercat să pun în lumină faptul că tinerii au nevoie de un ghid, au nevoie de înțelegere, de sprijin și, mai ales, de sfaturi.” (regizorul George Lepădatu)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Marți 19 septembrie, Joi 28 septembrie

Duminică 15 octombrie, Duminică 29 octombrie

Ora 19:00 – Sala Mare

LUMEA LUI FRANK, de Alexandru Popa

Regia: Vlad Zamfirescu. Scenografia: Mădălina Marinescu

Muzica: Mihai Georgescu (Bere Gratis)

Distribuția: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Ștefana Samfira

Cum arată viața unui om care și-a pierdut capacitatea de a forma noi amintiri? Un om care retrăiește, la infinit, aceeași zi din nou și din nou. Lumea lui Frank este mai mult decât o cercetare asupra unui caz demn de studiat de către oamenii de știință. Este o poveste despre iubirea nespusă dintre un tată și un fiu. Despre cum un sacrificiu este valoros doar atâta timp cât rămâne secret.

„Dincolo de ingredientele sale provocatoare, de ruperile abrupte de ritm și de perspectivă, cred că Lumea lui Frank rămâne o poveste integral realistă și, într-un fel, universală. În spațiul nesfârșit dintre «vedem ce știm» și «știm ce vedem» e loc pentru fiecare. Lumea lui Frank este o poveste, deopotrivă, intensă și discretă, pe care aleg să o spun simplu, cu deplină economie de mijloace, fără s-o împănez gratuit cu artificii regizorale îndrăgostite de ele însele. Împreună cu cei doi excepționali colegi actori, care nu-și concep profesia fără adevăr, fructificăm textul, scenografia și sensurile necesare” (Vlad Zamfirescu, actor și regizor al spectacolului)

Durată: 1h 45min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Joi 21 septembrie, Vineri 22 septembrie

Ora 19:30 – Sala Mică

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN, de Éric-Emmanuel Schmitt

Regia, traducerea și dramatizarea: Chris Simion-Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Distribuția: Marian Râlea, Vlad Logigan, Gavril Pătru, Magda Catone / Alma Lascu, Elena Penescu, Dana Rusu

La numai 13 ani, Moise (Momo) nu mai are aproape pe nimeni: tatăl lui este, mai mereu, absent, iar mama l-a abandonat la scurt timp după ce s-a născut. „Domnul Ibrahim și florile din Coran este un spectacol despre prietenia neobișnuită și înduioșătoare care se înfiripă între Momo și bătrânul Ibrahim, un băcan de origine turcă.

„Domnul Ibrahim și florile din Coran ne poartă într-o lume exotică. O lume cu moschei, derviși și legi sfinte. O lume a meditației, care ne împinge să contemplăm asupra ideii de toleranță și, mai ales, asupra iubirii dintre oameni.” (regizoarea Chris Simion-Mercurian)

Durată: 1h 50min (fără pauză). Audiență 16+. Bilete aici.

 

 Vineri 22 septembrie, ora 19:00 – Sala Mare

BALERINELE ACVATICE, de David Drábek

Regia: Monica Stoica. Scenografia: Șteff Chelaru

Distribuția: Cristian Robe, Valentin Sichim, Andrei Ionescu, Macrina Bârlădeanu, Marius Boboc, Georgiana Herciu

„E o piesă despre umanitatea care se complace în haos și neputință, în imagine și consum, într-o lume artificială, în care nu mai poți comunica cu celălalt, în care nu mai poți spune adevărul, pentru că orice adevăr este filtrat de ecrane și interfețe. Oare chiar asta suntem, cum se exprimă Pavel, niște «porci îndopați și cinici»? Sau să-l credem pe Kajetán: «Vreau să ieșim din letargia asta care, în ultima vreme, ne cuprinde ca o amantă în criză de diabet!».

Cât de mult ne mai permitem să fim vulnerabili, adică să ne arătăm așa cum suntem, adevărați, timorați, devorați, plăpânzi și singuri.” (regizoarea Monica Stoica, LiterNet

Durată: 1h 15min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Sâmbătă 23 septembrie, Sâmbătă 21 octombrie

Ora 19:00 – Sala Mare

WEEKEND COMEDY, de Jeanne și Sam Bobrick

Regia: Dragoș Câmpan. Scenografia:Iulia Gherghescu

Distribuția: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Mărcoiu, Cristian Popa

Un cuplu în vârstă închiriază o cabană timp de un weekend. Simultan, doi tineri decid și ei să petreacă același weekend la cabana unde s-au cunoscut. Singura problemă? Cabana este aceeași, în ambele cazuri. Astfel, cele două cupluri sunt forțate să conviețuiască un întreg weekend. Este un sfârșit de săptămână care se lasă cu „scântei”, dar și unul în care cele două cupluri învață lecții valoroase unul de la celălalt despre ce înseamnă o relație romantică.

„Obsesia că nu avem loc unii de alții devine din ce în ce mai acută în societate. Am abordat acest subiect în câteva dintre spectacolele mele. De data aceasta, sub forma luptei între generații, cu final pozitiv și reconciliere, unde cei tineri se aleg cu o lecție despre responsabilitate și asumare, iar cei vârstnici cu un imbold spre aventură și romantism.” (regizorul Dragoș Câmpan)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Marți 26 septembrie, Sâmbătă 30 septembrie

Sâmbătă 14 octombrie, Duminică 15 octombrie

Ora 19:30 – Sala Mică

DISCO REGRET, de Doru Vatavului

Regia: Irisz Kovacs. Scenografia: Clara Ștefana

Distribuția: Ioana Abur, Cezar Antal, Iosif Paștina

Într-o încercare de a-și lua mintea de la suferința provocată de divorț, Toni, un tânăr regizor, decide să facă un film despre căsnicia părinților lui. Însă, pe măsură ce descoperă istoria părinților săi, filmul devine pentru Toni mai mult decât o distragere. Se transformă într-un film despre compromisurile pe care oamenii le fac pentru a rămâne împreună o viață întreagă, urmărindu-i sentimentul că poate ai pierdut pe drum ceva mai valoros, ceva numai al tău, chiar dacă îți punea în pericol căsnicia.

„Poate cel mai uimitor lucru în piesa lui Doru Vatavului este capacitatea de a activa empatia cititorului și a-l pune în situația de a-și imagina propriii părinți drept tineri pierduți, drept oameni care fac greșeli – nu din prostie, nu din răutate, ci pentru că au fost nevoiți să ia o decizie. Pentru că nu au făurit istoria, ci au îndurat-o.” (regizoarea Irisz Kovacs)

Durată: 1h 40min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Miercuri 27 septembrie / Marți 17 octombrie, Marți 31 octombrie

Ora 19:00 – Sala Mare

DRAGOSTEA DUREAZĂ 3 ANI, de Frederic Beigbeder

Regia și dramatizarea: Chris Simion-Mercurian

Distribuția: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Vlad Logigan, Andreea Șovan / Antoaneta Cojocaru

Spectacolul reușește să transpună în limbaj teatral ceea ce autorul Frédéric Beigbeder a putut exprima doar în cuvinte: viziunea cinică asupra iubirii, specifică epocii noastre. Protagonistul Marc Marronier, interpretat de Tudor Istodor, este, de fapt, glasul unei întregi generații, care se află în pericolul de a demistifica iubirea.

„Un spectacol postmodern, recomandat spectatorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt, nu e un spectacol, e viața fiecăruia.” (regizoarea Chris Simion-Mercurian)

Durată: 1h 15 min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Miercuri 27 septembrie / Sâmbătă 7 octombrie, Miercuri 25 octombrie

Ora 19:30 – Sala Mică

CREDIT, de Matt Hartley

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă

Distribuția: Diana Mănăilă, Jawad Shahbazimoghadam, Ana Bumbac, Andrei Barbu

Londra anului 2017. Două cupluri închiriază împreună o garsonieră. Intimitatea devine un lux pierdut, iar să deții un apartament, un vis ce pare imposibil de împlinit. Poate prietenia dintre cele două cupluri să supraviețuiască tensiunilor provocate de diferențele de statut financiar?

Credit, în regia lui George Lepădatu, este un spectacol despre modul în care o criză economică poate afecta relațiile interumane, surprinzând momentul în care devine mai importantă situația financiară a celorlalți decât sentimentele pe care le avem unii pentru alții.

Durată: 1h 40min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Vineri 29 septembrie / Vineri 27 octombrie

Ora 19:30 – Sala Mică

CALIFORNIA SUITE, de Neil Simon

Regia: Andrei Huțuleac. Decorul: concept colectiv.

Distribuția: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron

California, Hotelul Beverly Hills, camerele 203 și 204. Acesta este spațiul în care se desfășoară trei povești interconectate. Trei povești despre relațiile de cuplu, despre comunicarea defectuoasă și despre compromisuri. Având umorul și ironia specifice scriiturii lui Neil Simon, spectacolul este o comedie de situații, dar care dezvăluie, totodată, o umanitate blândă și simplă.

„Este o comedie în trei părți despre traiul în comun scrisă de autorul american Neil Simon, care încearcă să răspundă la întrebarea «Ce ne face să rămânem împreună chiar și atunci când toate circumstanțele exterioare  arată că ar trebui să o luăm pe căi separate?»” (regizorul Andrei Huțuleac)

Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Miercuri 11 octombrie, Vineri 13 octombrie

Ora 19:00 – Sala Mare

O CASĂ DE PĂPUȘI – PARTEA A DOUA, de Lucas Hnath

Regia: Alexandru Mihail. Scenografia: Maria Miu:

Distribuția: Oana Pellea, Vlad Ivanov, Victoria Cociaș, Catinca Maria Nistor

La douăzeci de ani după ce și-a părăsit familia, Nora se întoarce acasă. Motivul nu e dorința de reconciliere, ci este unul mult mai delicat: are nevoie să divorțeze de soțul ei. În timpul care a trecut, Nora a lăsat în urmă viața de femeie casnică și a devenit ceea ce numim în ziua de azi o „femeie emancipată”, care deține proprietăți și afaceri. Tulburată de reîntoarcerea în locul pe care obișnuia să-l numească „acasă”, Nora e în pericolul de a-și chestiona alegerile și de a-și pierde încrederea în puterile proprii.

„Rănile sunt încă acolo și vor rămâne. În piesa noastră, aceste răni sunt redeschise, iar decizia Norei din trecut este pusă sub semnul îndoielii. Pe de altă parte, cei care știu piesa lui Ibsen se vor amuza urmărind cum «noua Nora» trebuie să ducă povara a ceea ce a simbolizat ea din punct de vedere literar și social, în cei peste o sută de ani de când a fost concepută.” (regizorul Alexandru Mihail)

Durată: 1h 45min. Audiență: 14+. Bilete aici.

 

 Vineri 27 octombrie, ora 19:00 – Sala Mare

ULTIMII, de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu

Distribuția:Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Conrad Mericoffer, Andreea Mateiu

Spectacolul Ultimii ne dezvăluie patru personaje incapabile să evadeze din universul lor limitat, caracterizat de drame domestice. O comedie cu substrat profund, care ne face să ne întrebăm dacă nu cumva și noi, la rândul nostru, părem în ochii celorlalți la fel de absorbiți de cotidian precum aceștia.

„Ne aflăm într-un spațiu al compromisurilor și al drumurilor închise. În Ultimii, regăsim tipare ușor recognoscibile ale realității românești, cu care suntem cu toții atât de familiarizați.” (Mimi Brănescu, autorul piesei și regizorul spectacolului)

Durată:1h 45min (fără pauză). Audiență: 16+. Bilete aici.

 



11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.