„TOC TOC”, o nouă comedie la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/toc-toc-o-noua-comedie-la-teatrul-national-marin-sorescu-din-craiova/

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova a lansat un nou spectacol: „TOC TOC” – o comedie delirantă despre un grup de pacienţi cu TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), scrisă de dramaturgul şi actorul francez Laurent Baffie.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2021

TOC TOC este un text care a făcut un uriaș succes de casă încă de la prima sa reprezentație, la Paris, în 2005. În Spania s-au jucat opt ani la rând peste 1.500 de spectacole, iar în Argentina, timp de nouă ani, producția TOC TOC a fost văzută de peste 1,7 milioane de oameni. În 2017, regizorul, producătorul și scenaristul Vicente Villanueva a adaptat piesa lui Baffie pentru marele ecran.

Premiera de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, pe 12 și 13 februarie. Spectacolul se joacă în Sala Mare „Amza Pellea”, cu respectarea normelor impuse de pandemia de coronavirus.

Regia spectacolului este semnată de către Alexandru Boureanu și Raluca Păun, decorul poartă semnătura Vanessei Beca iar costumele sunt realizate de Lia Dogaru.

Din distribuția spectacolului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai teatrului: Marian Politic, Alex Calangiu, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu.

TOC TOC este o comedie spumoasă a cărei acțiune se petrece în cabinetul doctorului Stern, un neuropsihiatru de renume mondial în tulburarea obsesiv-compulsivă – TOC sau OCD. O consultație la renumitul dr. Stern se obține cu greu, deoarece acesta călătorește foarte mult și rareori se întoarce în Franța.

Coprolalie (sindromul Tourette), aritmomanie (mania de a face operații aritmetice), nosofobie (teama de boală), palilalie (tulburare a vorbirii care constă în repetarea involuntară a unuia sau a mai multor cuvinte dintr-o frază) sunt doar o parte din tulburările celor șase pacienți care se întâlnesc în sala de așteptare a celebrului doctor. Neuropsihiatrul întârzie, fiind blocat în aeroportul din Frankfurt. După o vreme, pacienții vor încerca să-și omoare timpul prin improvizarea unei terapii de grup care îi va situa pe toți în afara zonei lor de confort, iar fiecare va ajunge să își spună propria poveste.

Cu un umor rafinat și cu mare atenție pentru detalii, Alexandru Boureanu și Raluca Păun construiesc și de această dată, în TOC TOC, un spectacol în care umorul de situație și cel de limbaj se întrepătrund firsc, spre deliciul spectatorilor. De altfel, în repertoriul teatrului se mai află încă un spectacol ce poartă semnătura acelorași autori: 1, 2, 3… Bébé. Alături de Gaițele, în regia lui Alex Boureanu, acestea două sunt spectacolele cele mai iubite de public, în ultimii ani.

Alexandru Boureanu este actor, regizor, profesor de teatru la Departamentul de Arte al Universității din Craiova și conduce, din 2016, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.  De-a lungul timpului a urmat o serie de stagii importante: în regie de teatru la Academia de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în domeniul sociologiei culturii/teatru în Elveţia, la Conservatorul din Lausanne, un stagiu la Maison des Cultures du Monde şi la Théâtre de la Tempête, în Paris etc. La Naționalul craiovean a semnat regia multor spectacole îndrăgite de public: Gaițele de Al. Kirițescu, 1, 2, 3… Bébé de André Roussin, Occident Express de Matei Vișniec, Înșir-te, mărgărite! de Victor Eftimiu, Miroase a pradă de Michele Lowe etc.

Raluca Păun este actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova din anul 2003 însă de-a lungul timpului a avut o intensă activitate artistică și în zona teatrului independent, atât ca actor, cât și ca regizor al spectacolelor produse de Compania Teatrulescu din Craiova. La Naționalul craiovean a semnat regia producțiilor Cabina artistelor de Arnošt Goldflam, Legături primejdioase de Choderlos de Laclos, Fata moșului și fata moașei adaptare de Bogdan Ulmu după basmul lui Ion Creangă, 1, 2, 3… Bébé de André Roussin (împreună cu Alexandru Boureanu) etc.

Laurent Baffie s-a născut în Montreuil, un mic orășel aflat la est de Paris. Puțin interesat de studiu, Baffie a părăsit școala la 16 ani câștigându-și existența din meserii mărunte – barman sau curier, însă descoperă scena lucrând ca animator într-un club de vacanță. În jurul vârstei de 20 de ani începe să scrie pentru o emisiune difuzată la Radio France Inter iar cariera sa artistică ia o întorsătură decisivă în momentul în care se prezintă la un casting de autori pentru emisiunea La classe, produsă de Guy Lux la postul francez de televiziune France 3. Laurent Baffie devine, de-a lungul timpului, o figură TV proeminentă, având un succes imens la public, iar tonul său provocator devine marca sa.

TOC TOC este o piesă de teatru pe care Baffie a scris-o în 2005. Spectacolul a avut premiera la Palais-Royal din Paris, avându-i în distribuție pe Daniel Russo și Marilou Berry. De altfel, rolul din TOC TOC i-a adus lui Marilou Berry un celebru Premiu Molière, pentru Noua revelație teatrală, în 2006. TOC TOC cunoaște un succes fulminant, jucându0se cu casa închisă.

 TOC TOC

de Laurent Baffie

Regia: Alexandru Boureanu și Raluca Păun

Decorul: Vanessa Beca

Costumele: Lia Dogaru

Distribuția:

Frederic: Marian Politic

Vincent: Alex Calangiu

Blanche: Romanița Ionescu

Maria: Raluca Păun

Lili: Costinela Ungureanu

Bob: Claudiu Mihail

Asistenta: Ramona Drăgulescu

Prețurile biletelor sunt 45, 35, 25 lei (15 lei redus pentru elevi/studenți/seniori) la Agenția teatrală, și 44, 34, 24 lei pe platforma online.

 

 

 

 

 

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]