„TOC TOC”, o nouă comedie la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/toc-toc-o-noua-comedie-la-teatrul-national-marin-sorescu-din-craiova/

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova a lansat un nou spectacol: „TOC TOC” – o comedie delirantă despre un grup de pacienţi cu TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), scrisă de dramaturgul şi actorul francez Laurent Baffie.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2021

TOC TOC este un text care a făcut un uriaș succes de casă încă de la prima sa reprezentație, la Paris, în 2005. În Spania s-au jucat opt ani la rând peste 1.500 de spectacole, iar în Argentina, timp de nouă ani, producția TOC TOC a fost văzută de peste 1,7 milioane de oameni. În 2017, regizorul, producătorul și scenaristul Vicente Villanueva a adaptat piesa lui Baffie pentru marele ecran.

Premiera de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, pe 12 și 13 februarie. Spectacolul se joacă în Sala Mare „Amza Pellea”, cu respectarea normelor impuse de pandemia de coronavirus.

Regia spectacolului este semnată de către Alexandru Boureanu și Raluca Păun, decorul poartă semnătura Vanessei Beca iar costumele sunt realizate de Lia Dogaru.

Din distribuția spectacolului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai teatrului: Marian Politic, Alex Calangiu, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu.

TOC TOC este o comedie spumoasă a cărei acțiune se petrece în cabinetul doctorului Stern, un neuropsihiatru de renume mondial în tulburarea obsesiv-compulsivă – TOC sau OCD. O consultație la renumitul dr. Stern se obține cu greu, deoarece acesta călătorește foarte mult și rareori se întoarce în Franța.

Coprolalie (sindromul Tourette), aritmomanie (mania de a face operații aritmetice), nosofobie (teama de boală), palilalie (tulburare a vorbirii care constă în repetarea involuntară a unuia sau a mai multor cuvinte dintr-o frază) sunt doar o parte din tulburările celor șase pacienți care se întâlnesc în sala de așteptare a celebrului doctor. Neuropsihiatrul întârzie, fiind blocat în aeroportul din Frankfurt. După o vreme, pacienții vor încerca să-și omoare timpul prin improvizarea unei terapii de grup care îi va situa pe toți în afara zonei lor de confort, iar fiecare va ajunge să își spună propria poveste.

Cu un umor rafinat și cu mare atenție pentru detalii, Alexandru Boureanu și Raluca Păun construiesc și de această dată, în TOC TOC, un spectacol în care umorul de situație și cel de limbaj se întrepătrund firsc, spre deliciul spectatorilor. De altfel, în repertoriul teatrului se mai află încă un spectacol ce poartă semnătura acelorași autori: 1, 2, 3… Bébé. Alături de Gaițele, în regia lui Alex Boureanu, acestea două sunt spectacolele cele mai iubite de public, în ultimii ani.

Alexandru Boureanu este actor, regizor, profesor de teatru la Departamentul de Arte al Universității din Craiova și conduce, din 2016, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.  De-a lungul timpului a urmat o serie de stagii importante: în regie de teatru la Academia de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în domeniul sociologiei culturii/teatru în Elveţia, la Conservatorul din Lausanne, un stagiu la Maison des Cultures du Monde şi la Théâtre de la Tempête, în Paris etc. La Naționalul craiovean a semnat regia multor spectacole îndrăgite de public: Gaițele de Al. Kirițescu, 1, 2, 3… Bébé de André Roussin, Occident Express de Matei Vișniec, Înșir-te, mărgărite! de Victor Eftimiu, Miroase a pradă de Michele Lowe etc.

Raluca Păun este actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova din anul 2003 însă de-a lungul timpului a avut o intensă activitate artistică și în zona teatrului independent, atât ca actor, cât și ca regizor al spectacolelor produse de Compania Teatrulescu din Craiova. La Naționalul craiovean a semnat regia producțiilor Cabina artistelor de Arnošt Goldflam, Legături primejdioase de Choderlos de Laclos, Fata moșului și fata moașei adaptare de Bogdan Ulmu după basmul lui Ion Creangă, 1, 2, 3… Bébé de André Roussin (împreună cu Alexandru Boureanu) etc.

Laurent Baffie s-a născut în Montreuil, un mic orășel aflat la est de Paris. Puțin interesat de studiu, Baffie a părăsit școala la 16 ani câștigându-și existența din meserii mărunte – barman sau curier, însă descoperă scena lucrând ca animator într-un club de vacanță. În jurul vârstei de 20 de ani începe să scrie pentru o emisiune difuzată la Radio France Inter iar cariera sa artistică ia o întorsătură decisivă în momentul în care se prezintă la un casting de autori pentru emisiunea La classe, produsă de Guy Lux la postul francez de televiziune France 3. Laurent Baffie devine, de-a lungul timpului, o figură TV proeminentă, având un succes imens la public, iar tonul său provocator devine marca sa.

TOC TOC este o piesă de teatru pe care Baffie a scris-o în 2005. Spectacolul a avut premiera la Palais-Royal din Paris, avându-i în distribuție pe Daniel Russo și Marilou Berry. De altfel, rolul din TOC TOC i-a adus lui Marilou Berry un celebru Premiu Molière, pentru Noua revelație teatrală, în 2006. TOC TOC cunoaște un succes fulminant, jucându0se cu casa închisă.

 TOC TOC

de Laurent Baffie

Regia: Alexandru Boureanu și Raluca Păun

Decorul: Vanessa Beca

Costumele: Lia Dogaru

Distribuția:

Frederic: Marian Politic

Vincent: Alex Calangiu

Blanche: Romanița Ionescu

Maria: Raluca Păun

Lili: Costinela Ungureanu

Bob: Claudiu Mihail

Asistenta: Ramona Drăgulescu

Prețurile biletelor sunt 45, 35, 25 lei (15 lei redus pentru elevi/studenți/seniori) la Agenția teatrală, și 44, 34, 24 lei pe platforma online.

 

 

 

 

 

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.