Tolstoi. Reîntâlnirea
https://www.ziarulmetropolis.ro/tolstoi-reintalnirea/

Recitesc “Sonata Kreutzer”. E o capodoperă, scurtă, dar capodoperă. Găsesc concluziile marelui rus false, dar premisele adevărate. Demonstraţia – însă – strict textual, demonstraţia că viaţa bărbatului cu femeia pe pământ e sortită unui lung şir de chinuri care pot decurge, lesne, în crimă, demonstraţia e superbă.

Un articol de Andrei Crăciun|24 iulie 2015

Sunt nevoit să întreprind o călătorie cu trenul în țara noastră. Țara noastră e mică, dar călătoriile cu trenul durează mult. Aceasta ne este infrastructura, acesta ne este paradoxul. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni.

Mă caut în geantă de cărți. Am un ghiozdan mare în care pun cărți și din care scot cărți, nu întotdeauna urmând o logică. Viața e o tombolă. Găsesc o ediție mică, de buzunar, a “Sonatei Kreutzer” de Lev Tolstoi. E publicată la Polirom în 2013. Foarte interesant. N-am mai recitit “Sonata” de opt ani. Ultima oară am avut, în marginea ei, o dispută literară feroce cu o femeie foarte inteligentă stabilită în Perfidul Albion. Foarte interesant.

“Sonata Kreutzer” este o povestire povestită de un personaj care călătorește cu trenul (una dintre obsesiile tolstoiene).  O recitesc.

Nu mai am douăzeci și trei de ani. Ehe! Câte s-au schimbat între timp. S-a dus dracului toată naivitatea celui care credea că dragostea, ei bine, că dragostea ar putea totuși să existe și să salveze ceva din viața omului pe pământ. Nu mai e cazul. Viața mi-a cizelat, mi-a înăsprit, mi-a modificat gândurile. Sunt mult, mult mai aproape de Lev Nikolaevici Tolstoi – în premise, nu în concluzii!  – acum decât eram la douăzeci și trei de ani. Înțeleg “Sonata” altfel, o ascult, dacă îmi permiteți exprimarea, altfel.

sonata kreutzer

Rămân în continuare convins că marele rus greșea crezând că omul poate totuși să dobânească un caracter moral care să-l conducă – via scârbă – spre abstinență. Nu e cazul, cum au demonstrat și ultimele două secole. Dimpotrivă. Ne aflăm exact la polul opus. Nu asta contează, însă. Contează că “Sonata” descrie sincer, descrie minunat infernul care sunt – de atâta timp – familiile oamenilor, aceste coșmaruri despre care se minte cu înverșunare, pe toate meridianele. Lev Tolstoi are dreptate – punct cu punct cu privire la ce înseamnă o familie la om. E adevărat, se pot înregistra excepții, dar un fenomen nu poate fi judecat după excepțiile sale, ci după normă. Norma e că viața omului pe pământ în corpul unei familii este – după consumarea senzualității – un lung șir de suferințe stupide, reciproc întreținute.

“Sonata” este o carte despre gelozie, este o carte minunată despre gelozie, dar este și despre naivitate, despre iertare, despre Dumnezeu, despre slăbiciune, despre crimă, despre nebunie, despre oameni care circulă noaptea cu trenul, fiecare ducând cu sine o istorie care ar trebui cândva culeasă și apoi trimisă către tipar.

Îl regăsesc cu mare bucurie pe Lev Tolstoi. E încă mai mare decât îl lăsasem eu în prima dintre tinerețile mele, chiar așa, cu viziunea asupra lumii mutilată de creștinismul său primar, radical, condamnabil și condmnat de Biserica Maicii Rusii, creștinism de care sunt cu desăvârșire străin.

Foto: ITAR TASS

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

15
/10
/14

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la lansarea celui mai nou roman al scriitorului britanic James Meek, Invaziile inimii, roman finalist la Costa Novel of the Year Award 2012 şi tradus în peste douăzeci de ţări.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.

09
/10
/14

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

03
/10
/14

Un roman tulburător, în care sînt îmbinate subtil o varietate de teme: copilăria, inocenţa, înstrăinarea, confruntarea mentalităţilor, relaţiile de cuplu sau reconfigurarea identităţii. Un nou roman de Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, a apărut în această săptămînă în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.