Tom Cruise, Kafka & Jim Morrison
https://www.ziarulmetropolis.ro/tom-cruise-kafka-jim-morrison-stiati-ca/

Actorul american Tom Cruise împlineşte, astăzi, 55 de ani. Cruise a fost nominalizat la trei premii Oscar şi a câştigat trei Premii Globul de Aur. În 2006, revista Forbes l-a desemnat cea mai puternică celebritate din lume. Tot într-o zi de 3 iulie se năştea scriitorul Franz Kafka şi se stingea din viaţă Jim Morrison, solistul trupei The Doors.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Tom Cruise şi-a început cariera la 19 ani. Primul său rol principal a fost cel din filmul Risky Business (1983), iar anul acesta va putea fi văzut în noul său film, „Mission: Impossible – Rogue Nation”.

Viaţa personală a lui Tom Cruise a fost una intens mediatizată. Prima sa soţie a fost Mimi Rogers, cu care s-a căsătorit în 1987. Ea a fost cea care l-a introdus pe Tom în lumea scientologiei. Cei doi au divorţat în 1990, iar in acelaşi an actorul s-a căsătorit cu Nicole Kidman, alături de care a adoptat doi copii Isabela Jane şi Connor Anthony.

După o relaţie cu Penelope Cruz, actorul a trecut printr-un scandal creat de zvonuri care sugerau că biserica scientologică încearcă să-i găsească o soţie. În 2006, Tom Cruise s-a căsătorit cu actriţa Katie Holmes, cu care are şi o fiică, Suri, însa în 2012 cei doi şi-au anunţat divorţul.

Tot într-o zi de 3 iulie

1886: Karl Benz dezvăluie oficial „Benz Patent Motorwagen”, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1898: Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

1900: A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838–1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

1928: John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.

S-au născut:

1883: Franz Kafka, scriitor evreu de limbă germană (d. 1924)

Coca Andronescu (3 iulie 1932 - 5 august 1998)

Coca Andronescu (3 iulie 1932 – 5 august 1998)

1854: Leoš Janácec, compozitor, muzicolog, pedagog și cel mai important dirijor ceh – (“Sonata Kreutzer”) (d. 1928)

1932: Coca Andronescu, actriță română de teatru și film (d. 1998)

S-au stins din viaţă:

1908: Joel Chandler Harris, scriitor american (n. 1845)

1935: André Citroën, inginer și om de afaceri francez, fondatorul Companiei Citroën (n. 1878)

1969: Brian Jones, muzician englez, compozitor și producător (The Rolling Stones) (n. 1942)

1971: Jim Morrison, solistul trupei The Doors (n. 1943)

2004: Tomas „Quorthon” Forsberg, membru al trupei suedeze Bathory (n. 1966)

2012: Andy Griffith, actor american (n. 1926)

MELODIA ZILEI – Light My Fire, The Doors
Într-o zi de 3 iulie (1971) s-a stins din viaţă Jim Morrison, solistul vocal și liderul formației The Doors. Soţia sa a fost cea care l-a găsit mort într-un hotel de lux din Paris. Medicii au stabilit ca a fost vorba de un atac de cord și nu i-a mai fost făcută autopsia. Înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris (unde se odihnesc, printre alţii, Oscar Wilde, Gertrude Stein, Edith Piaf, Frédéric Chopin, şi George Enescu) mormântul lui Jim Morrison a devenit un loc de pelerinaj fiind şi astăzi vizitat de sute de fani.

Foto:  Tom Cruise, Kafka & Jim Morrison – cinemagia, wikipedia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.