„Toni & prietenii săi”, în premieră mondială la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/toni-prietenii-sai-in-premiera-mondiala-la-varsovia/

Lungmetrajul „Toni & prietenii săi”, o producţie Numa Film în regia lui Ion Indolean, va avea premiera mondială în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Varşovia, în secţiunea competiţională Free Spirit.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

Evenimentul, ajuns la cea de-a 36-a ediţie, are loc între 9-18 octombrie, fiind cel mai important festival de film din Polonia şi totodată aflat în Categoria A conform clasificării FIAPF.

„Toni & prietenii săi” explorează raporturile de forţe care se nasc în timpul realizării unui film şi urmăreşte părţile mai puţin văzute, deseori tensionate, aflate în spatele procesului de creaţie.

Din distribuţie fac parte actorii Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Alexandru Ion, Emil Măndănac, Gabriel Sandu, Elena Ivanca, Patricia Brad. Imaginea este semnată de Horaţiu Curuţiu. Scenariul aparţine lui Ion Indolean şi Adrian Cârlugea, iar sunetul e semnat de Cezar Enache şi Sergiu Băcioiu.

Filmul porneşte cu Rebeca (Ilinca Hărnuţ), Iulia (Cătălina Moga) și Florin (Emil Măndănac), documentarişti dornici să surprindă povestea lui Toni Oniga (Alexandru Ion), vedetă sau legendă de cartier? Nu ştim, aşa cum nici ei nu ştiu la început ce să aştepte de la Toni, acest exponent al categoriei cunoscută drept a „băieţilor deştepţi” care populează societatea românească şi nu numai.

Filmul este construit ca poveste în poveste, în ideea în care partea de „ficţiune” conţine o parte de „documentar”, filmată de actriţa Cătălina Moga, aflată la prima ei experienţă cu o cameră de filmat.

Adoptând acest experiment estetic, „Toni & prietenii săi” propune o discuţie despre limitele pe care un profesionist are sau nu voie să le treacă, despre deontologia profesiilor de documentarist / jurnalist, despre posibilităţile şi capcanele mediului audiovizual.

Aceste întrebări continuă preocupări mai vechi ale regizorului Ion Indolean, care în lungmetrajul său de debut – „Discordia”, premiat la TIFF şi nominalizat la Premiile GOPO – propunea un studiu asupra mijloacelor de exprimare şi limitele temporale ale mediului cinematografic.

Absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul UBB Cluj-Napoca, unde este acum cadru didactic, Ion Indolean şi-a început cariera din postura de critic de film. A colaborat cu publicaţii naţionale renumite, precum Observator Cultural, PressOne, LiterNet. Ulterior, a decis să îşi extindă interesele şi spre regia de film.

Toni & prietenii sai | directed by Ion Indolean | Trailer from Numa Film on Vimeo.

„Toni & prietenii săi” este o producţie Numa Film realizată în regim independent. Este primul film realizat în totalitate la Cluj-Napoca, selectat la un festival de Categoria A – FIAPF. Susţinut de Marty Restaurants, Narcoffee Roasters, Polaris Medical, Bamboo Fitness & Spa, Absolut Vodka, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.