Toni Servillo, actorul din „La grande bellezza”, pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/toni-servillo-actorul-din-la-grande-bellezza-pe-scena-teatrului-maghiar-de-stat-cluj/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a anunţat deschiderea stagiunii 2018-2019, o stagiune în care spectatorii vor avea ocazia să participe la a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe” şi să îl vadă pe scenă, în calitate de regizor şi actor, pe Toni Servillo, protagonist al filmului „La grande bellezza” – Oscar, 2014, la categoria Cel mai bun film străin.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2018

Toni Servillo va juca în spectacolul „Elvira”, care vorbește despre perioada în care Louis Jouvet, marele regizor și director de teatru francez, pleacă în timpul celui de-al doilea Război Mondial cu întreaga trupă într-un turneu în America de Sud, cu piesele lui Molière și, întorcându-se de acolo, după război, înființează Athénée théâtre Louis-Jouvet din Paris.

Toni Servillo, născut în sudul Italiei, la  Afragola in 1959,  a jucat în pelicule cum ar fi Gomora, Il Divo, Una vita tranquilla sau La grande bellezza.

Are o prestigioasă carieră teatrală, pe mai multe scene mondiale. Trăiește la Caserta. A câștigat de două ori Premiile Europene ale Filmului, ca actor.

Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe”

Între 22 și 30 noiembrie, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va găzdui a șasea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe” cu tema „Războaie”.

Toni Servillo și Petra Valentini în «Elvira», pe scena Piccolo Teatro Grassi di Milano/Foto: Fabio Esposito/La Stampa

În cele nouă zile de festival sunt invitate 16 companii din țări precum Rusia, Lituania, Portugalia, Grecia sau Israel.

În program figurează spectacole semnate de regizori precum: Anna Badora, Stathis Livathinos, Csaba Horváth, Milo Rau, Luk Perceval, András Urbán, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso sau Klim Kozinsky.

Anul acesta tematica festivalului este „Războaie”, cu trimitere la împlinirea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

(sursa: transilvaniareporter.ro)

Foto: Toni Servillo – facebook

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).